Χρονιά υψηλών προσδοκιών και το 2007 για τις μετοχές

Χρονιά υψηλών προσδοκιών και το 2007 για τις μετοχές

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα μέχρι και της τελευταίας εξαετίας ανήλθαν από τις αρχές του 2006 οι γενικοί δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του κόσμου, με τους αναλυτές της αγοράς να διαμορφώνουν εξίσου υψηλές προσδοκίες και για το 2007. Δίχως να προσδίδουν μεγάλη σημασία στις εκτιμήσεις για μια περαιτέρω επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ήτοι της αμερικανικής, οι επενδυτές εξακολουθούν να δείχνουν προτίμηση για τις μετοχές σε σχέση με άλλα επενδυτικά προϊόντα, όπως είναι η αγορά ακινήτων, τα εμπορεύματα και τα ομόλογα. Η προτίμηση αυτή δεν είναι τυχαία εάν ληφθεί υπόψη πως στον τομέα σταθερού εισοδήματος οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 4,5%, δηλαδή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα συγκριτικά με τα επίπεδα που ίσχυαν προ έξι μηνών.

Ρεκόρ εξαγορών

Βασικό ρόλο στη μεγάλη άνοδο των τιμών των μετοχών έχει διαδραματίσει το γεγονός πως η αξία των εξαγορών και λοιπών συμμαχιών μεταξύ εταιρειών έχει ανέλθει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου, οι συμφωνίες έφθασαν στα 3,368 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 3,332 τρισ. δολαρίων που είχε καταγραφεί το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Dealogic. Τον προηγούμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 20 Νοεμβρίου, ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones Indus-trial Average αναρριχήθηκε στο νέο ρεκόρ των 12.316 μονάδων, καταγράφοντας από τις αρχές του 2006 μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου κέρδη 13,78%. Ο δείκτης Nasdaq της αμερικανικής αγοράς τεχνολογίας πλησίασε για πρώτη φορά μετά το 2001 τις 2.500 μονάδες, εμφανίζοντας από τις αρχές του 2006 μέχρι και τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας κέρδη 9,43%. Παρά ταύτα, ο δείκτης αυτός, σημείο αναφοράς στην ένδοξη dot.com εποχή, εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα των 5.000 μονάδων που είχαν καταγραφεί το 2000. Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου, ο παγκόσμιος δείκτης SP Global της υπηρεσίας πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s -που βασίζεται στην πορεία των γενικών δεικτών στα 30 μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου- εμφάνισε στη διάρκεια της προαναφερομένης περιόδου άνοδο 16,06%. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 28,8%, κατέγραψε ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η απόδοση ωχριά στα κέρδη του χρηματιστηρίου της Μόσχας, όπου ο γενικός δείκτης κατέδειξε κέρδη μεγαλύτερα της μισής ποσοστιαίας μονάδας, φθάνοντας το 58,85%.

Καθόλου απογοητευτικές δεν είναι και οι επιδόσεις των υπόλοιπων χρηματιστηρίων της Δυτικής Ευρώπης. Μέσα στο 2006 και μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, ο γενικός δείκτης Dax του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε κατά 15,78%, ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο κατά 7,57%, ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 11,83% και ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Ζυρίχης έχει παρουσιάσει κέρδη 11,39%.

Αναδυόμενες αγορές

Παρά την άνοδο του γιεν που επηρέασε αρνητικά το κλίμα στις ασιατικές αγορές, ο δείκτης στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε μέσα στο 2006 κατά 25,72%, αλλά τις εντυπώσεις έκλεψε το χρηματιστήριο της Σαγκάης, καταγράφοντας άνοδο 86,18%. Στην αγορά του Μουμπάι εμφανίστηκαν κέρδη λίγο μικρότερα της μισής ποσοστιαίας μονάδας -47,63%- και στην Τζακάρτα της τάξεως του 6,6%.

«Οι αγορές επωφελήθηκαν από τη βελτίωση των επιχειρηματικών αποτελεσμάτων σε σχέση με άλλες περιόδους, την αναχαίτιση του ανοδικού κύκλου των αμερικανικών επιτοκίων και τις πληθωριστικές πιέσεις, παράγοντες που δημιούργησαν ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα», δήλωσε η αναλύτρια της γαλλικής Credit-Mutuel-CIC, Βαλερί Πλανιόλ, υπογραμμίζοντας, επίσης, τα οφέλη από τη μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων.

Οι χαμένοι

Η ίδια, όμως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους χαμένους. Αναφερόμαστε στην έκρηξη της φούσκας σε αγορές της Μέσης Ανατολής, μια εξέλιξη που επισφραγίστηκε από την πτώση των χρηματιστηριακών αποδόσεων στο Ντουμπάι κατά 65,21%, ενώ αυτές του Κουβέιτ και του Κατάρ αποδυναμώθηκαν κατά 47,25% και 15,98%, αντίστοιχα.

Οι προοπτικές για το 2007, εν τω μεταξύ, παραμένουν θετικές παρά τις παρατηρήσεις των οικονομικών παρατηρητών για μια πτώση των επιδόσεων εν όψει της αποδυναμωμένης αναπτυξιακής δυναμικής στις ΗΠΑ και των εκτιμήσεων για μια αύξηση του κόστους δανεισμού μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Πολλοί οικονομολόγοι ήδη αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την αμερικανική ανάπτυξη σε ό,τι αφορά το τέταρτο τρίμηνο.

Ο Ντομινίκ Ρόσι της βρετανικής εταιρείας Threadneedle Investment εκτιμά πως σε κάθε περίπτωση η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα παραμείνει ενισχυμένη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Ασία. Ως εκ τούτου, όπως τονίζουν οι ειδήμονες της Ιxis Securities, «ο υπόλοιπος χρηματοοικονομικός κλάδος δεν προσφέρει εξίσου ενδιαφέρουσες εναλλακτικές αποδόσεις από τις μετοχές». Οι αποταμιευτές θα μπορούν δίχως κανέναν ενδοιασμό να προτιμούν τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς εκείνες δεν έχουν πάψει να τους το ανταποδίδουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή