7ημερες στον κοσμο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ευρωπαίοι αερομεταφορείς θα προτιμούσαν τη χρεοκοπία παρά την εξαγορά και αποκατάσταση της κερδοφορίας της Alitalia, δήλωσε την Παρασκευή ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, υπουργός Βιομηχανίας της κυβέρνησης Πρόντι. «Σ’ αυτή τη φάση το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να απαλλαγούν από την παρουσία ενός ανταγωνιστή», δήλωσε ο ίδιος. Αυτήν την εβδομάδα ανακοινώθηκε η πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να διαθέσει σε πώληση, τουλάχιστον, το 30,1% του μετοχικού κεφαλαίου της προβληματικής Alitalia, αναγκάζοντας τον αγοραστή να αποκτήσει τον εξ ολοκλήρου έλεγχο του αερομεταφορέα. Σήμερα, το ιταλικό κράτος ελέγχει 49,9% των μετοχών της Alitalia. Μεταξύ των υποψήφιων μηνηστήρων συγκαταλέγεται η Air France-KLM και η Air One. Οι ιταλικές τράπεζες Sanpaolo IMI και Banca intesa αναμένεται, τέλος, να εξετάσουν εάν είναι φρόνιμο να καταθέσουν πρόταση εξαγοράς.

Μπορεί η ευρωπαϊκή καπνοβιομηχανία Gallaher να μην κατονόμασε την Πέμπτη την ανταγωνίστρια που εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά της, αλλά η τιμή της μετοχή της Japan Tobacco οδηγήθηκε την Παρασκευή σε άνοδο-ρεκόρ παρατείνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης καθώς ενισχύονται οι φήμες ότι αυτή είναι το μυστηριώδες «πρόσωπο». Στο ζενίθ οδηγήθηκαν τις τελευταίες ημέρες όχι μόνον οι μετοχικές αποδόσεις της Gallaher αλλά και αυτές της Imperial Tobacco και της Group Atlantis SA καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν στην έναρξη ενός νέου γύρου εξαγορών στον κλάδο. Πάντως, η Gallaher, ήτοι πέμπτη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στον κόσμο, θεωρείται ελκυστικός στόχος εξαγοράς καθώς έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις αγορές του Καζαχστάν και της Ρωσίας.

Σε συμφωνία που θα οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού του Ρούμπερτ Μέρντοχ στο μετοχικό κεφάλαιο της News Corporation αναμένεται να καταλήξει ο ίδιος με τον συνεργάτη του Τζον Μαλόουν, ιδιοκτήτη της Liberty Media. Οι επιχειρηματίες και τέως φίλοι αποφάσισαν να βάλουν ένα τέλος στις μεταξύ τους εχθροπραξίες, με τον κ. Μαλόουν να παραιτείται του 19% μετοχών με δικαιώματα ψήφου της News Corporation και του 15% των μετοχών δίχως δικαιώματα ψήφου. Τα ποσοστά αυτά θα επιστραφούν στην κυριότητα του κ. Μέρντοχ, με τον κ. Μαλόουν να αποκτά μεταξύ άλλων το 38,6% της δορυφορικής τηλεόρασης Direct TV όπως και τρία περιφερειακά δίκτυα. Πάντως, ορισμένοι αναλυτές τηρούν επιφυλάξεις, θυμούμενοι πως οι δύο επιχειρηματίες έχουν και στο παρελθόν καταλήξει σε ανάλογες -αν και τόσο λεπτομερείς- συμφωνίες που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.

Η δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της Ενωσης των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που θα λάβει χώρα μεταξύ 11 με 13 Δεκεμβρίου στην πόλη Σεμπού των Φιλιππίνων. Οι πρωθυπουργοί της Κίνας, της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, όπως και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας θα δώσουν το «παρών». Επίτιμος καλεσμένος θα είναι ο Πασκάλ Λαμί, γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με εμπορικούς παράγοντες της περιφέρειας. Η κατάρρευση τοων συνομιλιών στο γύρο της Ντόχα για την απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου θεωρήθηκε μεγάλο πλήγμα από τα 10 κράτη-μέλη της ΑSΕΑΝ.Επιμέλεια: Ζωρζετ Ζολωτα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή