Τι «τρέχει» στους αγωγούς πετρελαίου

Τι «τρέχει» στους αγωγούς πετρελαίου

41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμπασα η υφήλιος προσπαθεί να επιλύσει τον γρίφο της ενεργειακής επάρκειας. Ακόμα και οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, που στην παρούσα συγκυρία εξασφαλίζουν εισροές δισεκατομμυρίων δολαρίων, αγωνιούν στην προοπτική της μείωσης των τιμών του «μαύρου χρυσού» ή στην ανακάλυψη νέων, εύκολα εκμεταλλεύσιμων, κοιτασμάτων.

Ηδη, το ενεργειακό επίκεντρο έχει μετατοπιστεί βορειότερα, από τη Μέση Ανατολή στη Ρωσία, η οποία ελέγχει τον εφοδιασμό της Ευρώπης, αλλά και διαθέτει πλούσια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Δυτική Σιβηρία και στην Κασπία.

Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας διογκώνονται εντυπωσιακά. Δισεκατομμύρια δολάρια διοχετεύονται σε νέες γεωτρήσεις, σε κατασκευή αγωγών, αλλά και στην έρευνα και εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με το πετρέλαιο τόσο ακριβό, η εκμετάλλευση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών καθίσταται μια υπόθεση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Ωστόσο, υπάρχουν και παρενέργειες. Η τρομερή συσώρευση πετροδολαρίων δημιουργεί μια καινούργια γενιά πλουσίων κρατών, με συμπεριφορά όχι απαραιτήτως προβλέψιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή