Οι εξαγορές – συγχωνεύσεις κινητήριος δύναμη των αγορών

Οι εξαγορές – συγχωνεύσεις κινητήριος δύναμη των αγορών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο έκλεισαν χθες οι γενικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Δυτική Ευρώπη, με το κύμα των εξαγορών και συγχωνεύσεων να συνεχίζει να αποτελεί κινητήριο δύναμη για τις διεθνείς αγορές. Η βραζιλιάνικη χαλυβουργία CSN προσέφερε χθες 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά του βρετανο-ολλανδικού κολοσσού του κλάδου, Corus, παραγκωνίζοντας από την πρώτη θέση στον αγώνα για την εξαγορά του ευρωπαϊκού ομίλου, την ινδική Tata Steel. Η τιμή της μετοχής της Corus έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 5,5%, συμπαρασύροντας και τις τιμές των μετοχών άλλων εταιρειών του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της ThyssenKrupp. Στους ρυθμούς του ενδιαφέροντος για την εξαγορά της, κινήθηκε χθες και η κατασκευάστρια ελαστικών αυτοκινήτου, Continental, της οποίας η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε κατά 2,6%, παρότι η General Capital Group, που εφέρετο ως ενδιαφερόμενη επενδυτής, διέψευσε την πληροφορία. Ανοδο 2,5% σημείωσε και η τιμή της μετοχής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κατασκευάστριας ελαστικών, της Michelin & Cie. Επίσης, άνοδο της τάξεως του 1,2% σημείωσε χθες η τιμή της μετοχής της δεύτερης μεγαλύτερης βρετανικής ασφαλιστικής, της Prudential, από την οποία ανακοινώθηκε ότι απέρριψε προσφορά για την πώληση της θυγατρικής της, Egg. Δημοσίευμα της Sunday Times of London έφερε τη Citigroup να προσφέρει 950 εκατομμύρια στερλίνες για την Εgg.

Με το ευρώ να υποχωρεί ελαφρώς, νωρίς χθες έναντι του δολαρίου, ευνοημένες υπήρξαν και οι μετοχές εταιρειών, οι οποίες πραγματοποιούν μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους, οι DaimlerChrysler και LVMH. Ωστόσο, ένας παλιός γνώριμος έκανε εκ νέου αισθητή χθες την παρουσία του, λίγο μετά το κλείσιμο των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο πρώην πρόεδρος της Fed Αλαν Γκρίνσπαν ανέφερε την εκτίμησή του ότι «το δολάριο θα παραμείνει αδύναμο για χρόνια», με αποτέλεσμα το ευρώ να αναρριχηθεί έως και στα 1,3255 δολάρια, έχοντας διατηρηθεί νωρίτερα κάτω από τα 1,32… Ο κ. Γκρίνσπαν, μετέχοντας σε τηλεδιάσκεψη και απευθυνόμενος σε ακροατήριο στο Τελ-Αβίβ, συμβούλευσε μάλιστα ότι «δεν είναι σοφό να διατηρεί κάποιος όλες τις τοποθετήσεις του σε ένα νόμισμα…». Πάντως, πολλοί αναλυτές ασπάσθηκαν και αναφέρονταν χθες στο περιεχόμενο νέας έκθεσης της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, λέγοντας ότι τίποτα δεν δείχνει να αναχαιτίζει την όρεξη των διεθνών επενδυτών για ανάληψη κινδύνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή