H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στρατηγική της αλλαγής σύνθεσης των διαθεσίμων από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, όπως επιβεβαιώθηκε χθες από την BIS, μπορεί μεν να μην τάραξε ιδιαίτερα τις αγορές παρά το γεγονός ότι επανέφερε στην επικαιρότητα το πολύ ευαίσθητο θέμα της διαφοροποίησης από τις κεντρικές τράπεζες των συναλλαγματικών τους διαθεσίμων.

Ωστόσο τη χαριστική βολή στο δολάριο την έδωσε χθες ο Αλαν Γρίνσπαν. Ο ισχυρότερος και ικανότερος πρόεδρος της FED, στη νεότερη οικονομική ιστορία της Αμερικής, προειδοποίησε χθες τους επενδυτές σε ομιλία του στο Τελ Αβίβ να αναμένουν «κάποια χρόνια εξασθένησης του δολαρίου». Η επιρροή που εξακολουθούν ορθώς να έχουν οι εκτιμήσεις του «μάγου» στις αγορές πυροδότησαν την άμεση φυγή των κεφαλαίων από το δολάριο. Και το ευρώ εκτινάχθηκε στα 1,3263 δολάρια.

Οπως αποκάλυψε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), δηλαδή η τράπεζα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ μείωσαν τα δολαριακά διαθέσιμα στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών. Συγκεκριμένα, η τριμηνιαία έκθεση της BIS έδειξε μείωση του δολαρίου από το καρτέλ του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία στο 65% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι 67% του πρώτου τριμήνου, στο σύνολο των συναλλαγματικών διαθεσίμων κυρίως υπέρ του ευρώ και της στερλίνας.

Βεβαίως, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Μέσης Ανατολής είναι σχετικώς μικρά -της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ και του Κατάρ- και δεν μπορούν να επηρεάσουν την κατεύθυνση των αγορών. Ωστόσο, η φυγή από το δολάριο έχει ψυχολογική σημασία στους ιδιώτες επενδυτές της περιοχής που είναι απείρως πλουσιότεροι καθώς προτιμούν να τα φυλάνε στο σπίτι τους. Οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ υποστηρίζουν ότι προσπαθούν να προστατεύσουν την αγοραστική δύναμη των μελών, δεδομένου ότι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός τους εταίρος.

Τον Ιούλιο η σύνθεση του συνόλου των ρωσικών διαθεσίμων ήταν 50% σε δολάρια και όλα τα υπόλοιπα σχεδόν σε ευρώ. Πρόσφατα οι Νομισματικές Αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν μια νέα σημαντική αναδιάρθρωση των σε δολάρια συναλλαγματικών διαθεσίμων, υπέρ του γιεν αυτή τη φορά. Το τρέχον έτος τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 54% και ανήλθαν στα 268 δισ. δολάρια, καθιστώντας τη χώρα τρίτη σε μέγεθος συναλλαγματικών διαθεσίμων παγκοσμίως μετά την Κίνα και την Ιαπωνία, έναντι μόλις 14 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο του 1998. Το ύψος αυτό είναι τετραπλάσιο από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν τα διαθέσιμα το 2003.

Πάντως, η μαζική φυγή από το δολάριο απετράπη λόγω της σημερινής συνεδρίασης της FED. Οι αγορές μαζί με τη Wall Street προσδοκούν από τον Μπεν Μπερνάνκι να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια και κυρίως τη διαβεβαίωση ότι (σχεδόν) όλα στην οικονομία βαίνουν καλώς.

Η διαφορά απόδοσης των επιτοκίων δολαρίου – ευρώ – γιεν, που παρείχε πολύτιμη στήριξη επί σειρά μηνών στο δολάριο, θα παραμείνει, προβλέποντας ότι η FED θα συνεχίσει να κάθεται στ’ αυγά της παρατείνοντας την περίοδο των σταθερών επιτοκίων. Τα επιτόκια του δολαρίου κρατιούνται σταθερά από τις 29 Ιουνίου στο 5,25%, τα επιτόκια του ευρώ αυξήθηκαν στο 3,5% και τα ιαπωνικά επιτόκια παραμένουν στα σχεδόν μηδενικά επίπεδα του 0,25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή