Nasdaq: επιθετική πρόταση εξαγοράς για LSE

Nasdaq: επιθετική πρόταση εξαγοράς για LSE

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατατέθηκε χθες από την αμερικανική αγορά Nasdaq πρόταση εξαγοράς, αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων στερλινών, για την LSΕ, την ιδιοκτήτρια εταιρεία του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Με δεδομένο ότι η Nasdaq ελέγχει ήδη το 28,75% του μετοχικού κεφαλαίου της LSE, η επιθετική αυτή πρόταση εξαγοράς μπορεί να εγκριθεί από λίγο περισσότερους από το ένα πέμπτο του συνόλου των μετόχων της LSE. Συνολικά, η προσφορά πρέπει να εγκριθεί από τους κατόχους του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της LSE, πράγμα που σημαίνει ότι η Nasdaq χρειάζεται να προσθέσει μόνον 21,3% στο δικό της 28,75%.

Ως εκ τούτου, η αμερικανική αγορά απηύθυνε χθες απ’ ευθείας έκκληση προς τους μετόχους της LSE, να αποδεχθούν την προσφορά της, των 1.243 πενών ανά μετοχή, ορίζοντας ως τελική ημερομηνία την 11η Ιανουαρίου.

Από τη διοίκηση της LSE ανακοινώθηκε άμεσα χθες ότι απορρίπτει την προσφορά της Nasdaq, διότι «υποτιμά την αξία της χρηματιστηριακής αγοράς και δεν αντικατοπτρίζεται σε αυτήν -την προσφορά- η μοναδική στρατηγική θέση της, καθώς και η υψηλή κερδοφορία της και η θετικότατη προοπτική της…». Από την πλευρά της Nasdaq και διά στόματος συγκεκριμένα του διευθύνοντος συμβούλου της, Ρόμπερτ Γκρέιφελντ, τονίσθηκε χθες ότι «η προσφορά των 1,243 πενών ανά μετοχή αντιπροσωπεύει μία πλήρη και δίκαιη πρόταση για τους μετόχους της LSE, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο την επιτυχία της επιχείρησης όσο και τη νέα απειλή ανταγωνισμού, που θα αντιμετωπίσει η LSE από το 2007 και έπειτα…». Πρόκειται για αναφορά στη δεδηλωμένη πρόθεση αριθμού τραπεζών να αναπτύξουν δική τους πλατφόρμα συναλλαγών. Βάσει της βρετανικής νομοθεσίας αναφορικά με τις εξαγορές, η Nasdaq μπορεί να αυξήσει την προσφορά της για την LSΕ υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, εάν το διοικητικό συμβούλιο της LSE προτείνει στους μετόχους της να αποδεχθούν την προσφορά ή εάν παρουσιασθεί αίφνης, εταίρος, ενδιαφερόμενος επενδυτής. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η LSE δεν έχει ιδιαίτερες εναλλακτικές λύσεις, κυρίως μετά την απόφαση της βρετανικής ICAP να μην προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση των δύο. Επίσης, η NYSE, η οποία στο παρελθόν επέδειξε ενδιαφέρον για την LSE, προχωρεί τώρα σε συγχώνευση με τη Euronext, ενώ άλλες αγορές που είχαν επίσης επιδείξει ενδιαφέρον για την LSE στο παρελθόν, όταν η τιμή της προσδιοριζόταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, δείχνουν τώρα να μην την συμπεριλαμβάνουν στις επιλογές τους. Ανάμεσά τους, συγκαταλέγονται οι Deutsche Boerse και Εuronext.

Ορισμένοι επενδυτές που αντιπροσωπεύουν hedge funds, αρχής γενομένης από τον Σάμιουελ Χέιμαν, έχουν αγοράσει μερίδια της LSE μέσω παραγώγων προϊόντων, σε τιμές υψηλότερες της προσφερόμενης από τη Nasdaq, εκτιμώντας ότι η προσφορά της αμερικανικής αγοράς θα αυξηθεί τελικώς. Την τελευταία διετία, η χρηματιστηριακή αξία της LSE έχει υπερτριπλασιασθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή