Διχασμένος ο ΟΠΕΚ για τα επίπεδα παραγωγής

Διχασμένος ο ΟΠΕΚ για τα επίπεδα παραγωγής

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτά παρέμεναν ώς αργά χθες όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την απόφαση που θα λάβει ο ΟΠΕΚ σήμερα, Πέμπτη, κατά την προγραμματισμένη σύνοδό του για τον καθορισμό των επιπέδων της παραγωγής του. Δύο μήνες μετά την αιφνίδια μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως -μια κίνηση που αποσκοπούσε να ανακόψει την ταχεία υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» διεθνώς από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του καλοκαιριού- το καρτέλ εμφανίζεται διχασμένο. Κάποιοι υπουργοί Πετρελαίου και αξιωματούχοι των κρατών-μελών άφηναν να εννοηθεί ότι προτεραιότητά τους είναι να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με την απόφαση του Οκτωβρίου, η οποία κατόρθωσε τελικώς να εμποδίσει περαιτέρω πτώση των τιμών πέραν του 25% από τον Ιούλιο. Αλλοι, ωστόσο, επέμεναν σταθερά στην άποψη ότι χρειάζεται νέα περικοπή του πλαφόν.

Μεταξύ αυτών, το Ιράν, η Αλγερία και η Βενεζουέλα. Ο Αλγερινός υπουργός Πετρελαίου, Σακίμπ Κελίλ, φρόντισε χθες να τονίσει ότι ο ΟΠΕΚ βρίσκεται αντιμέτωπος με «μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση» τους ερχόμενους μήνες, λόγω της χαμηλής ζήτησης, των υψηλών αποθεμάτων διεθνώς, αλλά και του αυξημένου ανταγωνισμού εκ μέρους χωρών εκτός καρτέλ. Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για «ανάγκη νέας μείωσης, ώστε να σταθεροποιήσουμε την αγορά για το 2007». Υπέρ αυτής της άποψης και το Ιράν, αλλά και η Βενεζουέλα, που προτείνει μείωση κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως.

Οσο για το Ριάντ, φαινόταν χθες να υπαναχωρεί της προηγούμενης στάσης του. Αρχικώς, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τασσόταν υπέρ μιας νέας μείωσης, με τον υπουργό Πετρελαίου της, Αλί αλ-Ναϊμί, να κάνει λόγο για ανάγκη συρρίκνωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων κατά 100 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο, ο αξιωματούχος παραδέχθηκε χθες ότι η «καλή απόφαση» του Οκτωβρίου συνέβαλε στη μείωση της προσφοράς σε αντιστοιχία με τη ζήτηση.

Η προοπτική μείωσης της προσφοράς του ΟΠΕΚ, η είδηση περί συρρίκνωσης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας περί μείωσης των διεθνών αποθεμάτων αργού κατά 40 εκατ. βαρέλια τον Οκτώβριο ώθησαν χθες ανοδικά τις τιμές στις διεθνείς αγορές.

Σπατάλη φυσικού αερίου

Απίστευτη σπατάλη φυσικού αερίου γίνεται στις εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου πολλών χωρών, όπως αποκαλύπτει χθεσινή έκκληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την Παγκόσμια Τράπεζα. Κάθε χρόνο καίγονται ή απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα ως παραπροϊόν 150 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, επειδή είτε δεν υπάρχουν υποδομές αξιοποίησής του είτε δεν υπάρχει αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή. H ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με το 30% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ έχει ως συνέπεια να εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα 390 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακος, επιτείνοντας το πρόβλημα του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή