Η Japan Tobacco εξαγόρασε την Gallaher αντί 7,5 δισ. στερλινών

Η Japan Tobacco εξαγόρασε την Gallaher αντί 7,5 δισ. στερλινών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τόκιο/Λονδίνο: Σε ιαπωνικά χέρια περνάνε τα πολύ γνωστά τσιγάρα Silk Cut αλλά και τα Benson&Hedges, αφότου η Japan Tobacco συμφώνησε να εξαγοράσει τη εταιρεία που τα κατέχει, τη βρετανική καπνοβιομηχανία Gallaher αντί 7,5 δισεκατομμυρίων στερλινών. Η σύμπραξη, η οποία θα φέρει σε γειτνίαση τα Camel, Winston, Salem με τα Silk Cut και Benson&Hedges, αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά ξένης εταιρείας από ιαπωνική στην ιστορία.

Οπως ανέφεραν οι αναλυτές, η κίνηση αυτή θα βοηθήσει την Japan Tobacco να αντισταθμίσει τη μείωση των πωλήσεών της στην Ιαπωνία. Ακόμα, θα ενδυναμώσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή, αναδεικνύοντάς την ως την τρίτη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία του κόσμου μετά την Altria, που παράγει τα Marlboro και την British American Tobacco (ΒΑΤ).

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία θα καταβάλει 11,40 στερλίνες ανά μετοχή σε ρευστό για την Gallaher, η οποία παράγει τα τσιγάρα Silk Cut και Benson &Hedges στην Ευρώπη. Συνολικά η Gallaher αποτιμάται σε 7,5 δισ. στερλίνες ή 9,75 δισ. συμπεριλαμβανομένου του χρέους. Η Japan Tobacco παράγει τα τσιγάρα MIld Seven και έχει στην ιδιοκτησία της τα εμπορικά σήματα των Camel, Winston και Salem εκτός της αγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η τιμή της μετοχής της Japan Tobacco έκλεισε με άνοδο 3,1% στα 597 γιεν μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς, ενώ η μετοχή της Gallaher υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,4% στις 11,51 στερλίνες. Ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν ότι η πορεία αυτή ίσως να υπέκρυπτε ελπίδες για μία αντιπροσφορά.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κάτι τέτοιο. Ο αναλυτής της ΑΒΝ ΑΜRΟ, Ντέϊβιντ Αϊρλαντ, υπογράμμισε ότι τα περί αντιπροσφοράς είναι ένας μύθος, έχοντας ήδη εξετάσει ενδεχόμενες προσεγγίσεις από την Αltria, τη BAT και την British Imperial Tobacco. Πάντως, η Gallaher συγκατατέθηκε να καταβάλει αποζημίωση 52,6 εκατ. στερλινών, σε περίπτωση που προκριθεί μία άλλη προσφορά. Η απόκτηση της Gallaher θα προσφέρει στην Japan Tobacco το 14% στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν σήμερα διατηρεί το 6% περίπου.

Ενδεχομένως, η κίνηση της ιαπωνικής καπνοβιομηχανίας να ωθήσει στην ίδια κατεύθυνση και άλλες εταιρείες, όπως συνέβη το 1999. Τότε η Japan Tobacco και πάλι είχε εξαγοράσει τις δραστηριότητες εκτός ΗΠΑ της RJR Nabisco αντί 7,8 δισ. δολαρίων, παρακινώντας μετά τη ΒΑΤ να αποκτήσει τη Rothmans και τη γαλλική Seita να συγχωνευθεί με την ισπανική Tabacalera και να δημιουργήσουν την Altadis.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή