Το ρωσικό οικονομικό θαύμα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ετος θαυμάτων» υπήρξε το 2006 για την οικονομία της Ρωσίας: η χώρα όχι μόνο αποδείχθηκε ικανή τον Αύγουστο να εξοφλήσει το σοβιετικό χρέος προς το Κλαμπ πιστωτριών χωρών του Παρισιού, αλλά όλα δείχνουν ότι κατόρθωσε να συρρικνώσει τον δείκτη πληθωρισμού της σε μονοψήφιο ποσοστό, για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, τον υπερπληθωρισμό και την οικονομική αναταραχή που ακολούθησαν και την κατάρρευση, εν τέλει, του ρουβλίου, σε συνδυασμό με το μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους της, το 1998.

Ο «μαύρος» εκείνος Αύγουστος μοιάζει σήμερα πολύ μακρινός, κάτι που παραδέχονται και οι πλέον απαισιόδοξοι. Μόλις οκτώ χρόνια από τότε, τα στοιχεία για τη ρωσική ανάπτυξη δεν μαρτυρούν σήμερα κανένα σημάδι αδυναμίας. Από το 1995, μόνο δύο φορές οι τιμές των ρωσικών μετοχών κατέγραψαν υποχώρηση το τελευταίο δίμηνο του έτους: μια φορά το 1997, μετά την ασιατική χρηματοοικονομική κρίση, και άλλη μια το 2004, όταν το Κρεμλίνο προχώρησε στην ντε φάκτο διάλυση του έως τότε κολοσσού των πετρελαίων, YUKOS. Από το 2000, όταν ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι τιμές των ρωσικών μετοχών έχουν 18πλασιαστεί, ενώ από τις αρχές του 2006 τα κέρδη τους διαμορφώνονταν τον Δεκέμβριο αυξημένα κατά 62%.

Στις αρχές του μήνα, η ρωσική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη του 2006, επικαλούμενη την ταχύτερη αύξηση της οικονομικής ζήτησης και των επενδύσεων. Η νέα πρόβλεψη του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών αφορά ανάπτυξη της τάξης του 6,8%, έναντι 6,6% της αρχικής για το 2006, αν και οι εκτιμήσεις για το 2007 διατηρήθηκαν αμετάβλητες στο 6%. Η αναθεώρηση, μάλιστα, συνυπολογίζει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη μείωση της τιμής του αργού των Ουραλίων -βασικού για τα ρωσικά έσοδα εξαγώγιμου προϊόντος- από 65 σε 61,2 δολάρια το βαρέλι. Η αναβάθμιση της πρόβλεψης πυροδότησε ράλι στις μετοχές της χώρας και ώθησε το ρούβλι σε νέο ζενίθ επταετίας έναντι του δολαρίου.

Την ίδια ώρα, κατά τα φαινόμενα, ευοδώθηκαν οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, επιτρέποντας την ανατίμηση του ρουβλίου. Στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στη Ρωσία αυξήθηκαν οριακά τον Νοέμβριο, μόλις κατά 0,6%, σε άλλη μια ένδειξη ότι ο στόχος της κυβέρνησης περί πληθωρισμού, που δεν θα υπερβαίνει το 9% για το 2006, είναι άκρως εφικτός. Κατά την αναθεώρησή του, το υπουργείο Οικονομικών έλαβε υπόψη το ενισχυμένο νόμισμα, αναβαθμίζοντας επίσης τις εκτιμήσεις του και κάνοντας λόγο για μέση συναλλαγματική ισοτιμία από 26,5 στα 26,4 έναντι του δολαρίου για το 2006 και από 26,5 σε 26,3 για το 2007. Ηδη, όμως, οι εξελίξεις μοιάζουν να το αφήνουν πίσω, με το ρούβλι να διαμορφώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου στα 26,15 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καταγράφοντας από τις αρχές του έτους κέρδη 10%…

Το κλίμα ευφορίας φαίνεται πως συμμερίζεται και η Παγκόσμια Τράπεζα, τουλάχιστον όπως μαρτυρά η ετήσια έκθεσή της για τη Ρωσία, την οποία έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Η Τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη της χώρας θα κινηθεί το 2006 με ρυθμούς της τάξης του 7%, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ώς και στο 8,5%. Η τράπεζα προειδοποιεί, παρόλα αυτά, ότι οι επιδόσεις του 2006 οφείλονται ως επί το πλείστον στην εκρηκτική ανάπτυξη των κλάδων λιανικών πωλήσεων και κατασκευών, ενώ αντιθέτως εκείνος της μεταποίησης κατέγραψε τάσεις επιβράδυνσης. Και τονίζει ότι τα σχέδια αύξησης του ενεργειακού κόστους μπορεί να επιφέρουν επιβράδυνση στην οικονομία, όπως άλλωστε και η εκστρατεία του Κρεμλίνου για την ανάκτηση του ελέγχου επί της οικονομίας και την εκ νέου συγκέντρωση της πολιτικής εξουσίας στη Μόσχα.

Ιδίως για το τελευταίο, η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι κατηγορηματική: ενόσω το Κρεμλίνο επιζητεί τη συγκέντρωση μεγαλύτερης εξουσίας στα χέρια του ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2008 και της διαδικασίας για την εκλογή διαδόχου του κ. Πούτιν, το 2008 -υποστηρίζεται- κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο της οικονομίας. Σύμφωνα με την έκθεση, «η σημαντικότερη έλλειψη της Ρωσίας είναι η αποκέντρωση, η οποία θα στήριζε την οικονομία των καινοτομιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή