ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτή εικόνα παρουσίαζε λίγο πριν από το κλείσιμο αργά χθες το βράδυ η αγορά στη Νέα Υόρκη, με τον δείκτη Dow Jones να αναρριχάται σε νέα υψηλά επίπεδα νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το δολάριο χαρακτηρίστηκε χθες από σταθεροποιητικές τάσεις, κυμαινόμενο αργά το βράδυ στο 1,3085 ευρώ, με τους εμπειρογνώμονες να αναφέρουν ότι εκδηλώνεται ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα, καθώς πλησιάζουμε στα τέλη του έτους.

Η άνοδος του Dow Jones αποδόθηκε στο νέο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων που ξέσπασε χθες και στις δυο ακτές του Ατλαντικού. Αντιθέτως, ο δείκτης Nasdaq δεχόταν χθες πιέσεις, καθώς επικράτησαν ανησυχίες για την κερδοφορία της Google, ενώ πτωτικές πιέσεις ασκήθηκαν και στις τιμές μετοχών ενεργειακών κολοσσών, εν μέσω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά κατά περισσότερο του 1 δολαρίου το βαρέλι. Σε Ευρώπη και ΗΠΑ ανακοινώθηκαν χθες μεγα-συγχωνεύσεις, των οποίων η αξία ξεπέρασε τα 77 δισ. δολάρια. Μέχρι στιγμής φέτος, η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων αγγίζει τα 3,5 τρισ. δολάρια, ήτοι ποσό ρεκόρ. Αναλυτές εκτιμούν πως το εν λόγω «οπλοστάσιο» θα συνεχίσει να πυροδοτεί ανοδικές τάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια και το 2007. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη άποψη, η οποία αναφέρεται στις βαθύτατες διαρθρωτικές ανισορροπίες της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, για τις οποίες εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στα διεθνή χρηματιστήρια. Ειδικότερα για το αμερικανικό, αναλυτές αναφέρουν ότι ενδέχεται να σημειωθεί διόρθωση, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι και μακρόχρονη. Στα χαρακτηριστικά προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας περιλαμβάνεται εκείνο του διπλού ελλείμματός της, ήτοι του δημοσίου ελλείμματος της χώρας και του ελλείμματος του ισοζυγίου της τρεχόντων λογαριασμών. Νέα στοιχεία για το τελευταίο δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, αναφερόμενα στην περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2006. Το εν λόγω διάστημα, το έλλειμμα αυτό ανήλθε στα 225,6 δισ. δολάρια, επίπεδα ρεκόρ που αντιστοιχούν στο 6,8% του αμερικανικού ΑΕΠ. Για το 2006, το έλλειμμα του αμερικανικού ισοζυγίου τρεχόντων λογαριασμών αναμένεται να υπερβεί κατά πολύ εκείνο των 791,5 δισ. δολαρίων του προηγούμενου έτους.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, οι τιμές του υποχώρησαν επηρεασμένες από τις ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ. Αργά χθες το βράδυ, η τιμή του αργού της Νέας Υόρκης υποχωρούσε κατά 1,4%, στα 62,54 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 1,08 δολάριο, στα 62,41 δολάρια το βαρέλι.

Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στα νέα στοιχεία που θα δοθούν στις ΗΠΑ αναφορικά με την αγορά κατοικίας και τις τιμές παραγωγού, αλλά και πριν από τα τέλη της εβδομάδας στα τελικά στοιχεία για την αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή