Στα 3,5 τρισ. δολ. η αξία των εξαγορών φέτος

Στα 3,5 τρισ. δολ. η αξία των εξαγορών φέτος

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 70 δισ. δολάρια και άνω ανήλθε η αξία των εξαγορών, που συντελέστηκαν χθες, αντικατοπτρίζοντας ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ συμφωνιών. Από τις αρχές του 2006, η συνολική αξία τους εκτοξεύθηκε στο ζενίθ των 3,5 τρισ. δολαρίων οδηγώντας τον αμερικανικό δείκτη Dow Jones σε κέρδη 16% και τον πανευρωπαϊκό Dow Jones Stox 50 σε άνοδο 11%, όπως επισημαίνεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg.

Αναφερόμαστε κατά κύριο λόγο στην εξαγορά των μονάδων πετρελαίου και φυσικού αερίου της νορβηγικής Hydro ASA από την πετρελαϊκή Statoil έναντι 28 δισ. δολαρίων και στην προσφορά της Express Script για την απόκτηση του ελέγχου της Caremark Rx, ύψους 26 δισ. δολαρίων. Η τελευταία συμφωνία οδηγεί στη δημιουργία της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης πόρων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Στην επίτευξη αυτού του ρεκόρ, ωστόσο, συνέβαλαν και δυο ακόμη μικρότερες αλλά, παρά ταύτα, αξιόλογες συμφωνίες. Συγκεκριμένα, η Apollo Mana-gement εξαγόρασε την Realogy Corp., ήτοι τη μεγαλύτερη μεσιτική εταιρεία κατοικιών στις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Blackstone Group, Goldman Sacks Capital Partners, Kohlberg Kravis Roberts & Co. και Texas Pacific Group απέκτησαν από κοινού τον έλεγχο της επίσης αμερικανικής Biomet που ειδικεύεται στην παραγωγή τεχνιτών μελών ανθρώπινου σώματος. Το ύψος της συναλλαγής διαμορφώθηκε στα 10,9 δισ. δολάρια

Επιπροσθέτως, η Texas Pacific προσέφερε χθες με την Apollo πρόταση 16,7 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Harrah Enterta-inment, ήτοι της μεγαλύτερης εταιρείας καζίνο του κόσμου.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως η «καταναλωτική» διάθεση των εταιρειών για εξαγορές δεν θα εξαντληθεί μέσα στο 2007. Αναμένεται, μάλιστα, να φθάσουν σε νέο ρεκόρ, καταρρίπτοντας τα δεδομένα του 2006. Οπως επισημαίνεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Goldman Sacks Group και η Citigroup είναι οι κορυφαίες στον κλάδο παροχής υπηρεσιών συμβούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή