EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίτευξη στόχων με λιγότερα χρήματα εγκυμονεί κινδύνους

Ανώτατο διοικητικό στέλεχος του πετρελαϊκού κολοσσού BP, στον οποίο ασκούνται πιέσεις για πλημμελή εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος στις ΗΠΑ λόγω περικοπής δαπανών δήλωσε χθες ότι η «αντίληψη της επιχείρησης να προσπαθήσουμε να πετύχουμε πολλά αλλά με λιγότερα χρήματα» αποτελεί πηγή κινδύνων. Το στέλεχος αυτό είναι ο Τόνι Χέιουαρντ, επικεφαλής του τμήματος γεωτρήσεων και παραγωγής που είναι και το μεγαλύτερο της επιχείρησης, σε μνημόνιό του στην ιστοσελίδα της BP στο διαδίκτυο τονίζει ότι «η κουλτούρα της εταιρείας στα προαναφερθέντα κεφάλαια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα». Κατά την άποψή του η προτροπή «περισσότερα αλλά με λιγότερο χρήμα» σημαίνει ότι για κάθε έργο που εκτελούμε θα πρέπει να απολαμβάνουμε 100% αλλά με καταβολή πόρων της τάξεως του 90%. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δεν είναι άσχημο, αλλά η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής θα πρέπει να γίνεται με σύνεση και σωφροσύνη.

Κοντά σε συμφωνία

Η ιδιωτική επενδυτική επιχείρηση Apollo Management και η Texas Pacific Group ευρίσκοντο πολύ κοντά χθες στη σύναψη συμφωνίας για την από κοινού εξαγορά της επιχειρήσεως Harrah΄s Entertainement Inc. της, μεγαλύτερης διαχειρίστριας καζίνο στον κόσμο. Η προσφορά τους είναι της τάξεως των 16,7 δισ. δολαρίων, όπως ανέφερε έγκυρη πηγή στη Νέα Υόρκη. Η εξαγορά αυτή θα είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές στον κλάδο που γίνεται φέτος στον κόσμο.

Επιβράδυνση ανάπτυξης το 2007

Αισθητή επιβράδυνση θα σημειώσει ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας το 2007 και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,1%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του επαγγελματικού οργάνου των Ιταλών βιομηχάνων «Confidustria.». Στη μηνιαία έκθεσή του το εν λόγω όργανο επισημαίνει ότι εάν δεν υπήρχαν πιέσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας το ερχόμενο έτος θα ήταν υψηλότερος και συγκεκριμένα της τάξεως του 1,4%. Επίσημες εκτιμήσεις είχαν αναφέρει στο παρελθόν ότι το ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας το 2007 ήταν πολύ πιθανόν να διαμορφωθεί έως και στο 1,8%. Η ιταλική κυβέρνηση, πάντως, εκτιμά ότι ο ρυθμός της αυξήσεως του ΑΕΠ τον ερχόμενο χρόνο θα είναι της τάξεως του 1,3%.

Αύξηση της ανάπτυξης στη Ρωσία

Ο υπουργός οικονομικών της Ρωσίας Τζέρμαν Γκρεφ δήλωσε χθες ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας θα σημειώσει αύξηση φέτος κατά 7% και θα ξεπεράσει τους μέχρι τώρα υπολογισμούς και εκτιμήσεις της κυβερνήσεως. Η ενίσχυση του ρυθμού αυξήσεως του ρωσικού ΑΕΠ οφείλεται στην υψηλή τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν αποφέρει τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα στον κρατικό κορβανά της Ρωσίας. Σημειωθήτω ότι οι μισθοί στη Ρωσία τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν κατά 14,6% ενώ ο τομέας του λιανικού εμπορίου παρουσίασε διεύρυνση της τάξεως του 13,9% και ο κατασκευαστικός τομέας κατά 21,5%, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου οικονομικών.

Εμπορικές συμφωνίες με Βαλκάνια

Η Βοσνία πρόκειται να υπογράψει σημαντικές εμπορικές συμφωνίες με τους γειτόνους της στα δυτικά Βαλκάνια, όπως ανακοίνωσε η προεδρία στο Σαράγιεβο. Η Βοσνία είχε καταστήσει την υπογραφή της, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA) προϋπόθεση για τη διατήρηση τελωνειακών δασμών επί δύο χρόνια για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα αιτήματά της είχαν απορριφθεί από την Κροατία και την FYROM.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή