Ανοδος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία

Ανοδος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδο και συγκεκριμένα στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της ενοποιήσεως παρουσίασε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Δεκέμβριο. Το γεγονός αποδεικνύει ότι οι εταιρείες αναμένουν πως η οικονομία της χώρας θα ξεπεράσει επιτυχώς την αύξηση κατά 3% του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου. Ευελπιστούν, δε, στην περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι εκτιμήσεις αυτές προέρχονται από το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Ιfo που εδρεύει στο Μόναχο το οποίο ανέφερε χθες ότι ο δείκτης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στους 108,7 βαθμούς από τους 106,7 βαθμούς όπου είχε διαμορφωθεί τον μήνα Νοέμβριο. Ως δείγμα για τον καθορισμό του δείκτη λαμβάνουν μέρος σε μηνιαία βάση 7.000 επιχειρήσεις.

Οικονομολόγοι, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Ρόιτερς, είχαν εκφράσει την άποψη ότι ο δείκτης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τον μήνα Δεκέμβριο θα έφθανε στους 106,8 βαθμούς.

Στέλεχος του ινστιτούτου Ιfo δήλωσε ότι η διαμόρφωση του δείκτη στους 108,7 βαθμούς για τον μήνα Δεκέμβριο είναι η καλύτερη από την εποχή που το εν λόγω ίδρυμα άρχισε να συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία, το 1991, μετά τη γερμανική ενοποίηση.

«Οι αριθμοί αυτοί είναι φανταστικοί», όπως δήλωσε ο Αντρέας Σόερλε, οικονομολόγος στην DekaBank, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις. Σύμφωνα με τις απόψεις τους οι γερμανικές επιχειρήσεις ευελπιστούν σε περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, ο Κλάους Αμπερερ, οικονομολόγος στο ινστιτούτο Ιfo δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επί του παρόντος δεν έχει λόγο να σκέπτεται το ενδεχόμενο της αυξήσεως των επιτοκίων. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η αύξηση του ΦΠΑ από το 16% στο 19% από την 1η Ιανουαρίου δεν πρόκειται να βλάψει την οικονομική εξέλιξη της Γερμανίας. Τόνισε δε ότι η πλειονότητα των επιχειρηματιών έχει την ίδια άποψη καθώς επίσης και οι επικεφαλής των γερμανικών επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή