ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά έρχεται η πιθανότητα για μια ακόμη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στις αρχές τους νέου έτους, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του γερμανικού ινστιτούτου Ifo ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης βρέθηκε στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Πρόκειται για μια ένδειξη ότι η γερμανική οικονομία είναι ιδιαίτερα ισχυρή παρά την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ από τον Ιανουάριο. Μάλιστα, η ανακοίνωση αποτέλεσε έκπληξη για τις αγορές, οι οποίες περίμεναν τον δείκτη Ifo να κινηθεί στο επίπεδο του Νοεμβρίου (106,8), αλλά αυτός εκτινάχθηκε στο 108,7. Το αποτέλεσμα ήταν να κατρακυλήσουν οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων και των προθεσμιακών συμβολαίων στα επιτόκια στο χαμηλότερο επίπεδο πολλών μηνών, αλλά και να ενισχυθεί σημαντικά το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Αργά χθες το ευρωπαϊκό νόμισμα κέρδιζε 0,76% έναντι του αμερικανικού ανεβάζοντας στο 11,36% τα συνολικά κέρδη από τις αρχές του χρόνου. Το ελβετικό φράγκο ακολούθησε πλήρως την κίνηση του ευρώ και η ισοτιμία τους έμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το ρυθμό έδωσε η ανακοίνωση των στοιχείων για τις τιμές παραγωγού που σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων σχεδόν 30 ετών τον Νοέμβριο, μειώνοντας τις πιθανότητες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. Πάντως, η αμερικανική αγορά ομολόγων μετά την αρχική αρνητική αντίδραση, ανέγνωσε πιο ψύχραιμα τα στοιχεία αυτά και ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών απωλειών.

Στις ασιατικές αγορές η απόφαση της Ταϊλάνδης να επιβάλει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων για ξένες επενδύσεις, παρόλο που αργότερα ανακλήθηκε εν μέρει, πυροδότησε ανησυχίες για επανάληψης της ασιατικής κρίσης του 1997.

Στο κλίμα αυτό όλες οι χρηματιστηριακές αγορές σημείωναν μικρότερη ή μεγαλύτερη πτώση και μόνο ο δείκτης Dow Jones είχε πιο συγκρατημένες απώλειες. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το Τόκιο έχασαν δύο τρίτα της εκατοστιαίας μονάδες, όπως και οι δείκτες Nasdaq και S&P 500 λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή