Gazprom: επέκταση σε Γαλλία με συμφωνίες 85 δισ. δολ.

Gazprom: επέκταση σε Γαλλία με συμφωνίες 85 δισ. δολ.

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνίες ύψους 85 δισ. δολαρίων υπεγράφησαν χθες μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας, παρέχοντας την ευκαιρία στο μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom να αποκτήσει την πολυπόθητη άμεση πρόσβαση στους Γάλλους καταναλωτές και στους τελευταίους να εξασφαλίσουν επάρκεια φυσικού αερίου, παρά τις επιφυλάξεις της Ευρώπης για την υπερβολική εξάρτηση από έναν προμηθευτή.

Η Gazprom και η Gaz de France συμφώνησαν στην παράταση, από το 2012 στο 2030, σύμβασης αγοράς 12 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τη GdF. Αλλη συμφωνία προβλέπει ότι η GdF θα αγοράζει έως και 2,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream στη Βαλτική, ο οποίος κατασκευάζεται από την Gazprom και τις γερμανικές Ε.ΟΝ και BASF και θα λειτουργήσει το 2010.

Η GdF, που αγόραζε 272 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως κατά την περασμένη 30ετία, δεσμεύεται έτσι να αγοράζει άνω των 330 δισ. κυβικών μέτρων για τα επόμενα 24 χρόνια. Και η Gazprom πωλεί 1,5 δισ. κυβικά μέτρα σε Γάλλους πελάτες από τον Οκτώβριο του 2007, κάτι που συνιστά το «επόμενο βήμα» για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της, μετά την πρόσφατη συμφωνία-ορόσημο με την ιταλική ΕΝΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή