ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φωτιά» στο ευρώ έβαλε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, καθώς εμφανίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο αποφασισμένος να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων τη νέα χρονιά, κυνηγώντας έναν ανύπαρκτο πληθωρισμό και απειλώντας να λυγίσει την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών. «Αν και χαρακτηρίζει αβεβαιότητα τις τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί στις αρχές του 2007 και να υπερίπταται στο επίπεδο του 2% εξαιτίας της αύξησης των εμμέσων φόρων» είπε ο Τρισέ στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, συμπληρώνοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει «στιβαρά και έγκαιρα, ώστε να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα».

Πρόκειται περισσότερο για επίδειξη πυγμής απέναντι στους Γάλλους πολιτικούς, τον πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν, τον πολύ Νικολάς Σαρκοζί αλλά και τη σοσιαλίστρια Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που έχουν αρχίσει να αμφισβητούν ευθέως την αυθεντία ακόμη και την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, έστω και για λόγους εξυπηρέτησης του προεκλογικού παιχνιδιού.

Ο Σαρκοζί, πρώην υπουργός Οικονομικών και επικρατέστερος υποψήφιος για τη Δεξιά στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, κατηγόρησε την ΕΚΤ -δικαίως- ότι σκιαμαχεί κατά ανύπαρκτων πληθωριστικών προβλημάτων. Αλλά και η Ρουαγιάλ ζήτησε να λογοδοτεί η ΕΚΤ στις πολιτικές αρχές της Ε.Ε. Οι Γάλλοι πολιτικοί -και όχι μόνο- εμφανίζονται ανήσυχοι και για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα από την άνοδο του ευρώ – η οποία οφείλεται σε ένα βαθμό και στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Σε μιαν έκρηξη λαϊκισμού ο Τρισέ παρουσίασε τον εαυτό του ως υπερασπιστή των… αδυνάτων. «Θα σας υπενθυμίσω ότι οι φτωχότεροι και οι ασθενέστεροι ανάμεσά μας είναι πιο ευάλωτοι στον πληθωρισμό» είπε στο Ευρωκοινοβούλιο, ξεχνώντας βολικά ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες με πρωτοψάλτη τον ίδιο απαιτούν όπου σταθούν και όπου βρεθούν συγκράτηση των μισθών και αλλαγές στην αγορά εργασίας, που πλήττουν ακριβώς τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους.

Το ευρώ έφτασε χθες σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του γιεν, στα 156,39, ενώ εμφάνισε κέρδη έναντι του δολαρίου έως τα 1,3250, αλλά στη συνέχεια της ημέρας έχασε μέρος των κερδών αυτών και κινήθηκε κοντά στα επίπεδα της προηγουμένης.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα διέκοψαν χθες την καθοδική πορεία έντεκα ημερών, μόνο και μόνο επειδή οι αποδόσεις τους είχαν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών (οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντίστροφα από τις αποδόσεις τους, που με τη σειρά τους αντανακλούν τις προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων). Ωστόσο, τα σχόλια Τρισέ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ανάκαμψη των τιμών ευρωπαϊκών ομολόγων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones βρέθηκε στη διάρκεια της ημέρας στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, τις 12.497,75 μονάδες, αν και στη συνέχεια κινήθηκε περίπου 10 μονάδες χαμηλότερα. Αιτία ήταν αντιφατικές ειδήσεις: Από τη μια μερικά καλά «ντιλ», αλλά από την άλλη, συγκρατημένες προβλέψεις από τον κολοσσό της FedEx για τις επιδόσεις της κατά το επόμενο τρίμηνο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή