ΗΠΑ: κατώτερη των προσδοκιών η οικονομική ανάπτυξη

ΗΠΑ: κατώτερη των προσδοκιών η οικονομική ανάπτυξη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ετήσιο 2% διαμορφώθηκε το τρίτο τρίμηνο ο ρυθμός αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ από το 2,6% που είχε σημειωθεί το δεύτερο τρίμηνο, παρασυρόμενος από τη μεγαλύτερη πτώση της δραστηριότητας στον κλάδο ανάπτυξης κατοικιών που έχει σημειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Η τελευταία αποτίμηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη από το 2,2% του Νοεμβρίου, με τους αξιωματούχους της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να προβλέπουν μετριοπαθείς ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα τρίμηνα, χαρακτηρίζοντας ως μεικτές τις τρέχουσες ενδείξεις για την αμερικανική οικονομία.

«Η γενικότερη εικόνα παραμένει αμετάβλητη, όπου η κάμψη δραστηριότητας στον κλάδο ανάπτυξης κατοικιών επηρεάζει την οικονομία, αν και είναι περιορισμένες οι παρενέργειες στους υπόλοιπους τομείς», σχολίασε ο Νίτζελ Γκολντ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών για τις ΗΠΑ στην Global Insight. Επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης έδειξαν πως οι αρχικές αιτήσεις για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα αλλά σε επίπεδα που δεν αποθαρρύνουν την ανάπτυξη της απασχόλησης. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 9.000 φθάνοντας τις 315.000 στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 16 Δεκεμβρίου από τις 306.000 που είχαν καταγραφεί μια εβδομάδα πριν.

Κατανάλωση: αινιγματικά στοιχεία

Αινιγματικά είναι δε τα στοιχεία για την κατανάλωση, έναν τομέα που καλύπτει, σχεδόν, το 70% της οικονομίας. Αν και οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο κατά μόνον 2,8%, σε ετήσια βάση, δηλαδή κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2,9% του Νοεμβρίου, ήταν υψηλότερες του 2,6% που εμφανίστηκε το δεύτερο τρίμηνο. Σε συνολική βάση, όμως, αξίζει να σημειωθεί πως ο ρυθμός ανάπτυξης του προηγούμενου τριμήνου -2%- είναι ο χαμηλότερος που έχει παρουσιαστεί από τον Οκτώβριο του 2005, όταν είχε υποχωρήσει στο 1,8%.

Οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να παραμένουν επί του παρόντος υπό έλεγχο. Ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο παρέμεινε σταθερός στο 2,4% του προηγούμενου μηνός, ενώ μη συμπεριλαμβανομένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων τους τελευταίους δυο μήνες αυξήθηκε κατά 2,2%. Υπενθυμίζουμε πως στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου είχε διαμορφωθεί στο 4%.

Παρά ταύτα, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θεωρούν πως εγκυμονεί μεγαλύτερος κίνδυνος για την επιτάχυνση του πληθωρισμού παρά για τον εκτροχιασμό της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας. Στην τελευταία συνάντηση της Fed που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, ωστόσο, αποφασίστηκε να μείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια στον 5,25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή