Ραγδαία άνοδος της βρετανικής οικονομίας

Ραγδαία άνοδος της βρετανικής οικονομίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ταχύτερο ρυθμό των δύο τελευταίων ετών αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο φέτος η βρετανική οικονομία, γεγονός το οποίο προϊδεάζει ακόμη περισσότερο για την εκ νέου αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας στο ορατό μέλλον. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε το εν λόγω διάστημα -και συγκριτικά με το αντίστοιχο, τρίτο, τρίμηνο του 2005- με ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 2,9%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το τρίτο τρίμηνο του 2004, όταν είχε καταγραφεί αναπτυξιακός ρυθμός της τάξεως του 3,1%.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν καλή είδηση για τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Γκόρντον Μπράουν, του οποίου οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος αναμένεται πλέον να δικαιωθούν. Ο κ. Μπράουν έχει προβλέψει ρυθμό της τάξεως του 2,75%.

Ωστόσο, το μέλλον δεν διαγράφεται εξίσου ευοίωνο για τη βρετανική οικονομία, η οποία απειλείται από μία σειρά παραγόντων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ισχυρή στερλίνα, τα αυξημένα επιτόκια, ο υψηλός δανεισμός των νοικοκυριών και η αυξανόμενη ανεργία. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια δανεισμού δύο φορές κατά τη διάρκεια του 2006, προσπαθώντας να ελέγξει τον πληθωρισμό. Η πρώτη αύξηση ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, με το βασικό επιτόκιο δανεισμού της στερλίνας να διαμορφώνεται στο 4,75% και η δεύτερη τον Νοέμβριο, όταν έφθασε στο 5%. Τον Νοέμβριο, επίσης, ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό της τάξεως του 2,7%, τον υψηλότερο από το 1997, όταν ανέλαβε την εξουσία το Εργατικό Κόμμα. Το εν λόγω ποσοστό διατηρείτο το Νοέμβριο για έβδομο συνεχή μήνα πάνω από το πλαφόν του 2%, που έχει υιοθετήσει η Τράπεζα της Αγγλίας. Στο μεταξύ, οι αγορές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της στερλίνας, η οποία αναρριχήθηκε εντός του Δεκεμβρίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών έναντι του δολαρίου, ανερχόμενη στο 1,9847 δολάριο. Με τα θετικά στοιχεία για τη βρετανική οικονομία, αλλά και με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, να προϊδεάζουν για την αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας εκ νέου μέσα στο 2007, πολλές εκτιμήσεις αναφέρονται στην πιθανότητα να καταρρίψει το βρετανικό νόμισμα το σημαντικό και από ψυχολογικής απόψεως όριο των δύο δολαρίων. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές μάλιστα, η στερλίνα θα μπορούσε να καταρρίψει αυτό το όριο ακόμη και… σήμερα.

Με την άποψη αυτή έδειχναν να διαφωνούν χθες πολλοί, δηλώνοντας την άποψή τους μέσω στοιχημάτων που δεν δίστασαν να… βάλουν, μέσω των περίφημων βρετανικών εταιρειών στοιχημάτων. Στέλεχος της T ανέφερε χθες στο Ρόιτερς ότι προς το παρόν δεν δέχεται σχετικά στοιχήματα, καθώς και ότι όλα δείχνουν -αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της έκπληξης- ότι δύσκολα η στερλίνα θα καταρρίψει το όριο των 2 δολαρίων. Από μια άλλη εταιρεία, τη Landbrokes, το στοίχημα τοποθετεί τις πιθανότητες στις 1 προς 8 ότι η στερλίνα θα φθάσει τα δύο δολάρια ΗΠΑ στις 20:00 MT, την Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου! Εμπειρογνώμονες υπενθυμίζουν τον χρυσό κανόνα τους, που θέλει οπωσδήποτε να αγοράζει κανείς τη στερλίνα στο ένα δολάριο και να την πουλάει στα δύο… Αν και έμπειροι επενδυτές τονίζουν ότι «φρικτά» πράγματα μπορεί πάντα να συμβούν ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή