Η Vodafone εξαγοράζει τη Hutchison Essar

Η Vodafone εξαγοράζει τη Hutchison Essar

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώθηκαν χθες από τη Vodafone δημοσιεύματα, που την έφεραν να ενδιαφέρεται για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ινδικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, Hutchison Essar. Πρόκειται για θυγατρική του κολοσσού Hutchison Whampoa, που διατηρεί την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ, για την οποία ενδέχεται να ξεσπάσει πόλεμος προσφορών και αντιπροσφορών. Ειδικότερα, για τη Hutchison Essar έχει επιδείξει ενδιαφέρον και η Reliance Communications, η οποία ελέγχεται από τον ινδικό όμιλο Anil Ambani, σε συνεργασία με την εταιρεία επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων Blackstone. Το τίμημα για τη Hutchison Essar αναμένεται να διαμορφωθεί σημαντικά άνω των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από τη Vodafone είχε ανακοινωθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου και κατά τη διάρκεια ημερίδας ενημέρωσης των μετόχων της, ότι στόχο της αποτελεί η επέκταση των δραστηριοτήτων της σε αναδυόμενες οικονομίες. Αναλυτές εκτιμούν από καιρό ότι ο βρετανικός όμιλος θα επιδιώξει την επέκτασή του στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της Ινδίας, η οποία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο. Ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές περιορίζονται από την ινδική νομοθεσία και δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν άνω του 74% του μετοχικού κεφαλαίου οποιασδήποτε εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Ως εκ τούτου, η Vodafone θα πρέπει να αναζητήσει τοπικό συνεργάτη.

Η Hutchison Essar είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Ινδίας. Ελέγχεται σε ποσοστό 67% από τη Hutchison Τelecommunications Ιnternational, θυγατρική της Hutchison Whampoa, του μεγαλοεπιχειρηματία Λι Κα-Σινγκ από το Χονγκ Κονγκ. Το υπόλοιπο 33% ελέγχεται από τον ινδικό όμιλο Essar, ο οποίος έχει το δικαίωμα πρώτης άρνησης, στην περίπτωση που η Whampoa αποφασίσει να πωλήσει το μερίδιό της. Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η Vodafone μπορεί να επιθυμεί να αποκτήσει το μερίδιο της Hutchison Τelecommunications και να διατηρήσει ως συνεταίρο της την Εssar. Από τη Hutchison Τelecommunications επιβεβαιώθηκε επίσης χθες ότι της έχουν υποβληθεί προτάσεις για την πώληση του μεριδίου της, αλλά ότι προς το παρον δεν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία.

Η Vodafone ελέγχει προς το παρόν το 10% της Bharti Airtel, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Ινδία.

Εάν η Vodafone αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στη Hutchison Essar, η επένδυσή της αυτή θα είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2003, όταν ο γεννημένος στην Ινδία κ. Αρούν Σαρίν ανέλαβε τα ηνία του ομίλου ως διευθύνων σύμβουλος.

Αναλυτές ανέφεραν χθες πως η θετική εμπειρία που αποκόμισε τον τελευταίο χρόνο η Vodafone από την επίσης αναδυόμενη τουρκική οικονομία, αναμένεται να λειτουργήσει τώρα υπέρ του κ. Σαρίν στο νέο αυτό εγχείρημά του. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος είχε επικριθεί πέρυσι ότι κατέβαλε πολύ υψηλό τίμημα για την τουρκική Τelsim.

Η τιμή της μετοχής της Vodafone ενισχύεται κατά 25% από τον φετινό Αύγουστο. Ο αριθμός των συνδρομητών της κινητής τηλεφωνίας στην Ινδία υπερβαίνει ήδη τα 143 εκατομμύρια και αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Τα τελευταία σχετικά στοιχεία αναφέρονται στον Νοέμβριο, όταν προστέθηκε ο αριθμός ρεκόρ των 5 εκατομμυρίων νέων χρηστών. Ενδιαφέρον για τη Hutchison Essar φέρεται να υπάρχει και από την αιγυπτιακή Orascom.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή