Αναζητώντας τους αστέρες των διαχειριστών κεφαλαίων

Αναζητώντας τους αστέρες των διαχειριστών κεφαλαίων

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν τα τελευταία χρόνια σάς έχουν πει πολλά για τις επενδύσεις στα αμοιβαία κεφάλαια, προφανώς θα ήταν κάτι σαν κι αυτό: Οτι, δηλαδή, οι άνθρωποι που κάνουν αυτήν τη δουλειά, οι διαχειριστές κεφαλαίων, δεν μπορούν συνεχώς να επιλέγουν μετοχές που η απόδοσή τους υπερβαίνει εκείνη των αντίστοιχων δεικτών. Αλλά, ακόμα κι αν το κατορθώσουν, πρόκειται απλώς για θέμα τύχης, και σε αυτήν την περίπτωση, δεν επαρκούν οι επιλογές τους για να αντισταθμίσουν την προμήθειά τους. Κατά συνέπεια, το καλύτερο θα ήταν να αγοράζατε όσα αμοιβαία κεφάλαια ακολουθούν τους δείκτες και να είστε ικανοποιημένοι. Παρά ταύτα, όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων, έτσι δεν είναι;

Λόγου χάριν, ο Μπιλ Μίλερ, ο οποίος διαχειρίζεται το Legg Mason Value Trust, έχει επιτύχει απόδοση υπεράνω του δείκτη Standard & Poor’s 500 για δεκαπέντε χρόνια στη σειρά – αν και η εφετινή χρονιά προβλέπεται ότι δεν θα του χαρίσει την ίδια ικανοποίηση.Ο Τομ Μαρσίκο της Marsico Growth Fund έχει υπερσκελίσει τις επιδόσεις του ίδιου δείκτη τα πέντε από τα τελευταία εφτά χρόνια. Επιπλέον, υπήρχε και ο μυθικός διαχειριστής κεφαλαίων της Fidelity, Πίτερ Λιντς, ο οποίος είτε εμφανιζόταν ως αστέρας, διαγράφοντας τη δική του τροχιά, είτε απολάμβανε τον καλύτερο συνδυασμό σωστής χρονικής στιγμής και εύνοιας της τύχης. Βέβαια, οι τελευταίες έρευνες κάνουν λόγο όχι απλώς για τύχη αλλά και για ικανότητες. «Φθάσαμε στο συμπέρασμα ότι μία ευμεγέθης μειονότητα διαχειριστών επιλέγει μετοχές τέτοιες, ώστε να υπερκαλύψει το κόστος της», τονίζουν ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Πέραν τούτου, στην έρευνά τους τονίζουν ότι η επιδέξια επιλογή μετοχών, η οποία αποφέρει υψηλές αποδόσεις, συνιστά ένα μακράς διαρκείας φαινόμενο.

Ετσι η μελέτη αυτή λειτουργεί εκμαυλιστικά και σας κάνει να θέλετε να ακούσετε περισσότερα και να προσπαθήσετε να εντοπίσετε τον χαρισματικό διαχειριστή, που θα τινάξει την αγορά στον αέρα.

Καλή επιτυχία, λοιπόν, αλλά έχετε κατά νου ορισμένα πράγματα, πριν ξεκινήσετε το «κυνήγι κεφαλών».

– Σκεφθείτε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Χρειάζεται αρκετή δουλειά, έως ότου το αμοιβαίο κεφάλαιο, που θα διαλέξετε, αφαιρουμένων των δαπανών, του κόστους συναλλαγών και των φόρων, κατορθώσει να υπερσκελίσει την απόδοση της αγοράς σε βάθος χρόνου. Μην τοποθετείτε όλα τα κεφάλαιά σας στους διαχειριστές-αστέρες και διατηρήστε το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου σας στα αμοιβαία κεφάλαια, που ακολουθούν τους δείκτες και εμπιστευθείτε τους συγκρατημένους διαχειριστές.

– Αξιολογήστε σωστά. Πολλοί από τους διαχειριστές κεφαλαίων υπερσκελίζουν πολλές φορές τον δείκτη Standard & Poor’s 500, γιατί διαχειρίζονται μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κινούνται στις ίδιες συνθήκες με τους γενικούς δείκτες. Συνήθως, πρόκειται για διαχειριστές εταιρειών χαμηλής κεφαλαιοποίησης ή διεθνείς διαχειριστές, που λειτουργούν σε αγορές με επιδόσεις καλύτερες των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

– Επιπλέον, μετρήστε σωστά και ασχοληθείτε όχι μόνο με τις αποδόσεις γενικά αλλά και με τις αποδόσεις ειδικά μετά τις προμήθειες και τους φόρους. Διαχωρίστε το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο αναλόγως κατηγορίας περιουσιακού στοιχείου και είδους επένδυσης και διασφαλίστε ότι αγοράζετε τα αμοιβαία κεφάλαια που συστήνουν οι διαχειριστές, επειδή ικανοποιείτε τις επιλογές σας για επενδύσεις σε συγκεκριμένη κατηγορία. Εάν η κατηγορία δεν ευνοείται, κρατήστε τα αμοιβαία και περιμένετε καλύτερες ημέρες. Εάν η κατηγορία ευνοείται αλλά ο δικός σας διαχειριστής δεν αποφέρει τα αναμενόμενα, ίσως πρέπει να τον αλλάξετε.

Πάντως, όπως επισημαίνουν στη μελέτη τους οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι καλύτερες επιδόσεις προέρχονται από τους διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι επιλέγουν μετοχές από εταιρείες με θετικές προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης.

– Τέλος, μετριάστε τις προσδοκίες σας. Μια άλλη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ και του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon φανερώνει ότι οι άριστοι διαχειριστές κεφαλαίων χάνουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, όταν τα αμοιβαία τους κεφάλαια γιγαντώνονται. Και, μην ξεχνάτε, ότι οι υψηλές αποδόσεις προϋποθέτουν δουλειά και από σας στο σπίτι. Εάν, όμως, σας δημιουργεί αποστροφή η επαφή με τις προβλέψεις και τους πίνακες, ακολουθήστε απλά τη φιλοσοφία του συμβατικού αμοιβαίου κεφαλαίου, που παρακολουθεί τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Θα τα καταφέρετε καλύτερα από την πλειονότητα των διαχειριστών κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή