Επενδύσεις 500 εκατ. δολαρίων στον τραπεζικό κλάδο προσδοκά η Γεωργία

Επενδύσεις 500 εκατ. δολαρίων στον τραπεζικό κλάδο προσδοκά η Γεωργία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επενδύσεις αξίας 500 εκατ. δολαρίων στον τραπεζικό κλάδο προσδοκά το 2007 η Γεωργία, όπως δήλωσε από την πρωτεύουσά της, Τμπιλισί, στο Reuters, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Ρομάν Γκοτσίριτζε, εκτιμώντας πως μέσα στο έτος θα εξαγορασθεί από δυτικό επενδυτή τουλάχιστον μία γεωργιανή τράπεζα. Οπως διευκρίνισε, η εξαγορά θα αφορά στη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας, την TBC, και η συμφωνία αναμένεται να κλείσει τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Γκοτσίριτζε ανέφερε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η αξία του ενεργητικού των γεωργιανών τραπεζικών ιδρυμάτων αυξήθηκε το 2006 κατά 65%, τα κεφάλαιά τους κατά 90%, ο δανεισμός που χορήγησαν κατά 60% και η αξία των αποταμιεύσεων σε αυτές κατά 55%. Ωστόσο, οι καταθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1%. Τέλος, η αξία των καθαρών κερδών τους εκτοξεύθηκε κατά 40%. «Στο 2007 θα συνεχισθεί η άνθηση της τραπεζικής αγοράς μας… Η αναδιάρθρωσή της θα εξελιχθεί και ο αριθμός των τραπεζικών ιδρυμάτων θα μειωθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γεωργίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα της Γεωργίας θα επικεντρωθεί από το νέο έτος σε μια προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού και της ανατίμησης του εθνικού νομίσματος.

Προέβλεψε επίσης ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της γεωργιανής οικονομίας θα ανέλθουν το 2007 στο 7% έναντι 7,5% που αναμένεται φέτος, ενώ εκτίμησε ότι η αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων θα ανέλθει στα 1,5 δισ. δολάρια, θα είναι δηλαδή αυξημένη κατά 50% συγκριτικά με φέτος. Η αξία των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Γεωργίας ανήλθε φέτος στο ρεκόρ των 800 εκατ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή