Η πλειοψηφία των Γάλλων δεν συμπαθεί… το ευρώ

Η πλειοψηφία των Γάλλων δεν συμπαθεί… το ευρώ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών δεν «συμπαθεί» και τόσο το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από την εβδομαδιαία έκδοση «Le Pelerin», που φαίνεται να συμβαδίζει, τουλάχιστον χρονικά, με τα τελευταία επικριτικά σχόλια πολιτικών της χώρας για τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η εν λόγω έρευνα που συντελέστηκε από την TNS Sofres και στηρίχθηκε σε «δειγματολόγιο» 1.000 Γάλλων, κατέληξε στο πόρισμα πως μια πλειοψηφία μόλις του 52% θεωρούν πως το ευρώ επηρεάζει δυσμενώς τη ζωή τους, ενώ το 46% θεωρούν πως διαδραματίζει θετικό ρόλο από τότε που κυκλοφόρησε επισήμως, δηλαδή προ πέντε ετών.

Αξίζει να θυμίσουμε πως αντίστοιχη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία έδειξε ότι το 58% επιθυμούν την επανακυκλοφορία του γερμανικού μάρκου. Εν τω μεταξύ, η δημοσκόπηση στη Γαλλία έλαβε χώρα στα τέλη του Νοεμβρίου, όταν μια σειρά πολιτικών είχαν ασκήσει κριτική στην πολιτική της ΕΚΤ καθώς οδηγεί στην ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει αρνητικά τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τις εξαγωγές, ειδικότερα από τις ΗΠΑ. Η ισοτιμία του ευρώ κυμαίνεται πλέον σε επίπεδα υψηλότερα των 1,30 δολαρίων, κάτι που είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο για τον πολιτικό κόσμο της χώρας, εν όψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών, δρομολογημένων για τον επόμενο Απρίλιο με Μάιο. Τα περισσότερα σχόλια για την ΕΚΤ δεν αναφέρονται στην ανάπτυξη, η οποία θα πρέπει εκτός από τον έλεγχο του πληθωρισμού να ενταχθεί στην ατζέντα της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή