Σημαντική άνοδος στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές

Σημαντική άνοδος στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω αραιών συναλλαγών, λόγω της εορταστικής περιόδου, οι γενικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν σημαντική άνοδο χθες στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές. Η άνοδος των τιμών των μετάλλων, ανάμεσα στα οποία και ο χαλκός, του οποίου η τιμή ενισχύθηκε κατά 1%, συνέτεινε στην άνοδο των τιμών των μετοχών των εταιρειών του κλάδου εξόρυξης πρώτων υλών. Οι Rio Tinto, Anglo American και BHP Bilitton είδαν χθες τη χρηματιστηριακή αξία τους να αυξάνεται κατά 2,3%, 1,9% και 1% αντιστοίχως.

Από την άλλη ακτή του Ατλαντικού, τις ΗΠΑ, όπου επιβεβαιώθηκε χθες η συνάντηση κορυφής των στελεχών της Ford και της Τοyota, προήλθε η είδηση, η οποία ενίσχυσε τις τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών. Αν και οι δύο προαναφερόμενες πλευρές τόνισαν ότι η επαφή αυτή δεν είχε ως αντικείμενο τη σύναψη μεταξύ τους συνεργασίας, εκτιμάται πάντως ότι ευρισκόμεθα ενώπιον εξελίξεων που θα σημάνουν την περαιτέρω αναδιάρθρωση του κλάδου. Ετσι, εισηγμένες όπως οι BMW και DaimlerChrysler είδαν χθες τη χρηματιστηριακή αξία τους να αυξάνεται, κατά 2,1% και 1,8% αντιστοίχως, με αποτέλεσμα την κατά 1,9% εκτίναξη του κλαδικού χρηματιστηριακού δείκτη.

Ανοδικά κινήθηκε χθες και η τιμή μετοχής της αλυσίδας ξενοδοχείων InterContinental, ενισχυμένη κατά 2,9% εν μέσω της συνεχιζόμενης φημολογίας ότι η εταιρεία αποτελεί στόχο εξαγοράς.

Αναλυτές ανέφεραν χθες ότι συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη διαθέσιμη ρευστότητα παγκοσμίως και ότι συνεχίζει να υφίσταται έντονο το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μετοχές. Στη διαμόρφωση του θετικού επενδυτικού κλίματος συνέτειναν χθες και εκτιμήσεις, οι οποίες θέλουν να ανοίγει σύντομα κύκλος μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού, καθώς και η πτώση των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, εν μέσω εκτιμήσεων ότι ο ήπιος όπως εξελίσσεται μέχρι στιγμής χειμώνας, κυρίως στη Βόρεια Αμερική, θα έχει αποτέλεσμα τη μειωμένη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης φέτος. Σημαντική άνοδο, της τάξεως του 4,7%, σημείωσε και η τιμή της μετοχής της ιταλικής Pirelli, εν μέσω εκτιμήσεων ότι επίκειται η ρευστοποίηση του μεριδίου της, της τάξεως του 18%, του ιταλικού κολοσσού της Telecom Italia. H χρηματιστηριακή αξία του τελευταίου αυξήθηκε χθες κατά 2,3%. Τέλος, σημαντική άνοδο, της τάξεως του 3,2%, σημείωσε χθες η τιμή της μετοχής της Α.Ρ. Moeller-Maersk, η οποία αυξάνει τις τιμές των ναύλων από το νέο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή