EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βουτιά» 6% στην τιμή της μετοχής της Αpple

Πτώση έως και 6% προκάλεσε στην τιμή της μετοχής της Apple Computer χθεσινό δημοσίευμα βάσει του οποίου οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ διερευνούν «πιθανή παραποίηση» εγγράφων για οψιόν μετοχών. Το δημοσίευμα, στην ιστοσελίδα της νομικής έκδοσης «The Recorder», αποκαλύπτει επίσης ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Στιβ Τζομπς, προσέλαβε δικό του δικηγόρο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για παροχές τέτοιων οψιόν.

Η Βoeing πέρασε την Αirbus

Νίκη επί της Airbus σημείωσε φέτος η αμερικανική Βoeing, η οποία πώλησε περισσότερα αεροσκάφη από την ευρωπαϊκή ανταγωνίστριά της για πρώτη φορά μετά πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times Deutschland», η Boeing έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για 904 νέες παραγγελίες ώς τις 20 Δεκεμβρίου, έναντι 714 για την Airbus. Εκπρόσωπος της τελευταίας φέρεται, πάντως, να δήλωσε ότι το 2006 θα αποδειχθεί «δεύτερη καλύτερη χρονιά στα χρονικά παραγγελιών και παραδόσεων της εταιρείας, ανεξαρτήτως της τελικής κατάταξης».

Εureko: ετοιμάζει το επόμενο βήμα

Ετοιμη για το επόμενο βήμα σε μια υπόθεση διαιτητικού δικαστηρίου που θα μπορούσε να κοστίσει στους Πολωνούς δισεκατομμύρια ζλότι είναι η ολλανδική ασφαλιστική Eureko, μετά την πρόσφατη απόρριψη, εκ μέρους των Βρυξελλών, δεύτερης έφεσης από την κυβέρνηση της Πολωνίας. Η μη εισηγμένη Eureko, που ελέγχει το 31% της μεγαλύτερης πολωνικής ασφαλιστικής, PZU, έχει έλθει σε αλλεπάλληλες αντιπαραθέσεις με πολωνικές κυβερνήσεις από το 1999, όταν απέκτησε το μερίδιο σε συμφωνία ιδιωτικοποίησης. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το πολωνικό κράτος αθέτησε υπόσχεση πώλησης επιπλέον 21% της PZU και εισαγωγής της στο χρηματιστήριο. Η επόμενη φάση αφορά την αποτίμηση των ζημιών και την επιβολή ποινών.

Μειώθηκαν τα στεγαστικά στις ΗΠΑ

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, ενώ η αύξηση του κόστους των 30ετών πιστώσεων σταθερού επιτοκίου προκάλεσε μείωση της ζήτησης και για αναχρηματοδότηση δανείων. Η Ενωση Στεγαστικών Τραπεζών ανακοίνωσε ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια -που περιλαμβάνει και τα αναχρηματοδότησης- υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα κατά 14,2%, στις 555,8 μονάδες, ήτοι στο ναδίρ από τις αρχές Αυγούστου, έναντι 647,6 μια εβδομάδα νωρίτερα.

Ρωσία: πάνω οι τιμές καταναλωτή

Αύξηση 0,6% παρουσίασαν οι τιμές καταναλωτή στη Ρωσία κατά τις πρώτες 18 ημέρες του Δεκεμβρίου, προσεγγίζοντας τον επίσημο ετήσιο στόχο του 9% και διαμορφώνοντας τον σωρευτικό δείκτη για το 2006 στο 8,8%. Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει λόγο για νίκη επί του πληθωρισμού το 2006, πρώτη χρονιά κατά την οποία κατόρθωσε να διατηρήσει τον δείκτη σε μονοψήφια ποσοστά για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Οπως, πάντως, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρμαν Γκρεφ, τα οριστικά στοιχεία παραμένουν αμφίβολα.

Ρεκόρ συναλλαγματικών αποθεμάτων

Στο ρεκόρ των 75 δισ. δολαρίων διαμορφώνονται φέτος τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αλγερίας, έναντι 56 δισ. δολαρίων στα τέλη του περασμένου έτους, χάρις στις υψηλές τιμές του «μαύρου χρυσού», που βοήθησαν τη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της. Η χώρα μείωσε το χρέος της από 15,5 στα 4,7 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή