Ανάβει ο πόλεμος στην Ινδία για τη Hutchison Essar

Ανάβει ο πόλεμος στην Ινδία για τη Hutchison Essar

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις αναλυτών ότι εκτός της βρετανικής Vodafone θα υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι μνηστήρες για την ινδική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Hutchison Essar. Η επίσης ινδική Reliance Communications, ήτοι η δεύτερη μεγαλύτερη στον εγχώριο κλάδο κινητής, ανακοίνωσε πως έχει θέσει στο στόχαστρο την απόκτηση του ελέγχου της μικρότερης ανταγωνίστριας Hutchison Essar, τονίζοντας πως έχει ήδη λάβει δεσμεύσεις από τραπεζικούς παράγοντες σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση μιας ενδεχόμενης εξαγοράς. Σημειωτέον πως κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, το ύψος μιας τέτοιας συναλλαγής υπολογίζεται στα 17 δισ. δολάρια.

Στην ανακοίνωση της Reliance Communications αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η εταιρεία, ως μέρος της γενικότερης στρατηγικής για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, εξετάζει όλες τις ευκαιρίες, περιλαμβανομένης και της περίπτωσης της Hutchison Εssar».

Κατά τις δηλώσεις του προέδρου της Ανίλ Αμπάνι, ένας αξιόλογος αριθμός των δέκα κορυφαίων εταιρειών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων έχουν συμμαχήσει με την εταιρεία. Παράλληλα, ο κ. Αμπάνι τόνισε ότι δεν σχεδιάζει τη διάλυση των μεριδίων που κατέχουν τα ιδρυτικά μέλη της Hutchison Essar στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Οι «σύμμαχοι»

Οι φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά θέλουν στους «συμμάχους» της Reliance Communications να συγκαταλέγονται οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Blackstone και Kohlberg Kravis Roberts, αν και άλλες πληροφορίες φέρουν την τελευταία να καταθέτει πρόταση εξαγοράς με άλλη εταιρεία. Εκπρόσωπος της Kohlberg Kravis Roberts απέφυγε να διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις της διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, ο ινδικός όμιλος Essar, που με την Hutchison ελέγχουν την Hutchison Essar, ανταποκρίθηκε ήδη στο ενδιαφέρον που εκδήλωσε η βρετανική Vodafone. Αλλα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Essar στοχεύει στην εξ ολοκλήρου εξαγορά της Essar Hutchison έναντι 17 με 18 δισ. δολαρίων, ενώ η βρετανική εφημερίδα The Financial Times κατέθεσαν πρόταση εξαγοράς 18 δισ. δολαρίων.

Μια συναλλαγή τέτοιας κλίμακας είναι 27 φορές τα προβλεπόμενα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της Hutchison Essar για το 2006, ξεπερνώντας κατά το διπλάσιο την αποτίμηση της Reliance Communications, σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman Sachs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή