Η Ουκρανία «σωτήρας» για το αέριο

Η Ουκρανία «σωτήρας» για το αέριο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκατέρωθεν απειλές και την Ουκρανία πρόθυμη να παίξει ρόλο πυροσβέστη για χάρη των «Ευρωπαίων γειτόνων της», συνεχίστηκαν χθες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Gazprom και Μινσκ με επίκεντρο τις τιμές του φυσικού αερίου που πωλεί το ρωσικό μονοπώλιο στη Λευκορωσία.

Ενόσω παραμένει ορατός ο κίνδυνος επανάληψης της περυσινής κρίσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου -όταν η Gazprom διέκοψε για μικρό διάστημα την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, την οποία διέρχεται το 80% των ρωσικών εξαγωγών στην Ευρώπη-, το Μινσκ προειδοποιήθηκε να μην προμηθευθεί λαθραία φυσικό αέριο από τον κύριο αγωγό Γιαμάλ – Ευρώπης, που περνάει από την επικράτειά της και καταλήγει στη Δυτική Ευρώπη. Η προειδοποίηση ήταν απάντηση στην απειλή Λευκορώσων αξιωματούχων πως αυτό ακριβώς θα κάνουν εάν η ρωσική εταιρεία διακόψει -όπως απειλεί- από την 1η Ιανουαρίου την παροχή φυσικού αερίου στη χώρα τους, ως μέσο πίεσης με στόχο τον επιδιωκόμενο υπερδιπλασιασμό των τιμών.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία ανακοίνωνε χθες διά του υπουργού Ενέργειάς της, Γιούρι Μπόικο, ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχονται τη δική της επικράτεια, για να αποτρέψει πιθανές ελλείψεις στην Ευρώπη.

Το φυσικό αέριο που φθάνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω Λευκορωσίας αναλογεί στο 20% των ρωσικών εξαγωγών εκεί. Ο αγωγός Γιαμάλ – Ευρώπης μεταφέρει περί τα 28 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως, κυρίως στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία, έναντι 44 δισ. που περνούν από τη Λευκορωσία και μέσω των αγωγών της Beltransgaz, της λευκορωσικής εταιρείας που διαχειρίζεται και την καθημερινή λειτουργία του Γιαμάλ – Ευρώπης. Οι εξελίξεις έχουν θορυβήσει την Ε.Ε. Ο επίτροπος Ενέργειας, Αντρις Πίμπαλγκς, δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα στις 4 Ιανουαρίου, στην Ομάδα Ρυθμιστικών Αρχών για το Φυσικό Αέριο. Και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Μίκαελ Γκλος, κάλεσε τις δυο πλευρές «να καταλήξουν σε βιώσιμη συμφωνία σύντομα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή