Πιο ισχυρή Ε.Ε. με την ένταξη Βουλγαρίας – Ρουμανίας

Πιο ισχυρή Ε.Ε. με την ένταξη Βουλγαρίας – Ρουμανίας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα την καταστήσουν πιο ισχυρή, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συμπληρώνοντας ότι αυτή αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας οι πληθυσμός της Ενωμένης Ευρώπης θα αγγίξει το μισό δισεκατομμύριο, αποτελώντας παράλληλα τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο στον κόσμο.

Ωστόσο, λιγότερο αισιόδοξος εμφανίσθηκε χθες ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Καλίν Ποπέσκου Ταρισεάνου, αναφέροντας κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του ότι για να φτάσει η χώρα του την Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως θα χρειασθεί να περάσουν 20 ή ίσως και 40 χρόνια… O ίδιος ζήτησε την υποστήριξη όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας του για να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα απαιτηθούν σταδιακά για την εναρμόνιση της ρουμανικής οικονομίας με τις υπόλοιπες της Ενωσης.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κυμάνθηκαν χθες πολλά δημοσιεύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου ορισμένοι κύκλοι δείχνουν δυσπιστία ως προς τις δυνατότητες της ρουμανικής και της βουλγαρικής οικονομίας να συμβαδίσουν με τις πιο αναπτυγμένες, ευρωπαϊκές. Λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη ένταξη των δύο γειτονικών μας κρατών στην Ενωση, δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο αναφέρονταν μεταξύ άλλων χθες στην ολιγωρία της Βουλγαρίας να κλείσει δύο πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έχει δεσμευθεί απέναντι στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η ένταξη αυτή θέτει τα θεμέλια ενός νέου, πολλά υποσχόμενου μέλλοντος για τις δύο πρώην κομμουνιστικές χώρες… Μαζί, δε, δημιουργεί νέες προοπτικές για τη Βαλκανική…

– Περισσότερα στο www. kathimerini. gr/Links

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή