Η Ελλάδα αποκτά νέους Ευρωπαίους γείτονες

Η Ελλάδα αποκτά νέους Ευρωπαίους γείτονες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την 1η Ιανουαρίου του 2007, η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά «σύνορα» με χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο λόγος για τη Βουλγαρία, που με τη σειρά της συνορεύει με τη Ρουμανία, και με τις δύο χώρες να αποτελούν μέλη της Ενωσης από το νέο έτος. Οι Βαλκάνιοι γείτονες αναμένονται να ξεκινήσουν έτσι μία μακρά πορεία προς την ανάπτυξη, υποβοηθούμενοι τόσο από τα κοινοτικά κεφάλαια, όσο και από τα προγράμματα και τα θεσμικά όργανα της Ενωσης, με τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε όλα τα επίπεδα να επιταχύνεται. Η πορεία αυτή θα είναι πράγματι μεγάλη και όπως ανέφερε προ ημερών ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, κ. Ταριτσεάνου, ζητώντας τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα του, θα χρειασθούν τουλάχιστον 20 και ίσως και 40 χρόνια, πριν η Ρουμανία καταφέρει να αναπτυχθεί από πολιτικής και οικονομικής απόψεως στα επίπεδα των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ενωσης, με βασικό γνώμονα εκείνα που είναι μέλη της Ευρωζώνης.

Οπως όμως αναφέρουν αναλυτές στις Βρυξέλλες, η ένταξη των δύο κρατών είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να τους συμβεί… Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για την ευκαιρία που τους δόθηκε, να «μπουν στο τελευταίο τρένο», που πέρασε και οδηγεί σε ένα απείρως καλύτερο μέλλον, πόσο μάλλον όταν αυτό συγκριθεί με το παρελθόν τους, πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα. Τα «νέα» αυτά προσφέρουν μία εξαιρετική προοπτική για την Ελλάδα. Εστω και μερικώς, διότι την ίδια ώρα, άλλες χώρες της περιοχής μας, όπως η Αλβανία, οι χώρες πρώην εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η Τουρκία, θα πρέπει να περιμένουν για το… επόμενο τρένο που θα κινείται προς την Ευρώπη των 27 πλέον κρατών-μελών, αλλά το οποίο ενδέχεται να καθυστερήσει ίσως και περισσότερο από μία δεκαετία, ίσως και πολύ ακόμη, κατά περίπτωση. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική αγορά, των περίπου 11 εκατομμυρίων καταναλωτών, «ακουμπάει» πλέον σε δύο ακόμη αγορές, κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των οποίων ο συνολικός πληθυσμός ξεπερνάει τα 30 εκατομμύρια. Η περιοχή δεν αποτελεί πλέον «αμελητέα ποσότητα», ενώ η αναπτυξιακή προοπτική των δύο νέων μελών στα βόρεια σύνορά μας, υπόσχεται πολλά όχι μόνον για τις ίδιες αλλά και για την Ελλάδα-μέλος της Ευρωζώνης.

Η ιστορική αυτή ευκαιρία σημαίνει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοσθεί σε νέα δεδομένα. Η προσαρμογή αυτή θα αφορά σε ένα «άνοιγμα» σε όλα τα επίπεδα, ακριβώς όπως «ανοίγει» και μεγαλώνει και η «αγορά» μας. Μεταρρυθμίσεις, που έχουν καθυστερήσει, θα πρέπει τώρα να προωθηθούν. Ιδέες, που ανήκουν στο παρελθόν, όπως αυτές που περιθωριοποιούν τους οικονομικούς μετανάστες, θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Αλλωστε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η συνεισφορά τους στο ελληνικό ΑΕΠ είναι αντίστοιχο της μίας ποσοστιαίας μονάδας, είναι με άλλα λόγια κρίσιμης σημασίας. Τύχη για την Ελλάδα αποτελεί η ιστορική ευκαιρία που της παρουσιάζεται, να αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας με τους βόρειους γείτονές της. Τύχη για την Ελλάδα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι την προηγούμενη δεκαετία, η ιδιωτική πρωτοβουλία φρόντισε να αποκτήσει προσβάσεις στις χώρες αυτές… Το 2007 θα πρέπει να δοθούν όμως οι πρώτες «εξετάσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή