Πώς μία ελάχιστα γνωστή ιταλική τράπεζα εκτινάχθηκε στη χορεία των πρώτων

Πώς μία ελάχιστα γνωστή ιταλική τράπεζα εκτινάχθηκε στη χορεία των πρώτων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αφίσες της Μις Κόσμος ενδεδυμένης με αυστηρό, επαγγελματικό κοστούμι είναι ένας συνηθισμένος τρόπος διαφήμισης τράπεζας στην Ιταλία. Η Credito Italiano, η πρόδρομος της UniCredit, ήταν μέχρι πρότινος τόσο άχαρη, ώστε έπρεπε να επινοήσει κάτι για να βελτιώσει την εικόνα της. Σήμερα η κατάσταση άλλαξε.

Το πρόσωπο της UniCredit ταυτίζεται με εκείνο του Αλεσάντρο Προφούμο, ο οποίος είναι άψογα ντυμένος.

Ο τραπεζίτης ανέλαβε το πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο πριν από δέκα χρόνια ήταν το όγδοο μεγαλύτερο στην Ιταλία ως προς την κεφαλαιακή του ισχύ και το 46ο στην Ευρώπη, τοποθέτησε έναν πύραυλο κάτω από αυτό και το εκτίναξε στο…. διάστημα.

Στις 20 Μαΐου η UniCredit ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την Capitalia, μία ιταλική τράπεζα, της οποίας η πρόδρομος, Banco di Roma, είχε κάποτε υπάρξει τόσο λαμπρή όσο αδιάφορη ήταν η Credito Ιtaliano.

Η συναλλαγή θα εξασφαλίσει στον Αλεσάντρο Προφούμο την ηγεσία σε μία από τις δέκα ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου. Αραγε η εκθαμβωτική αυτή εξέλιξη θα είναι επαρκής για τον πρώην σύμβουλό της McKinsey, ο οποίος μιλάει με ενθουσιασμό για μεγάλα πράγματα, αλλά πολύ λιγότερο για τις τετριμμένες δραστηριότητες της τραπεζικής;

Εισήλθε στην τράπεζα ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής το 1994 και το 1997 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος, ενώ ήταν μόλις 40 χρόνων – δηλαδή, πολύ νεαρός για το ιταλικό κατεστημένο, όπου ακόμα και σήμερα τα γκρίζα μαλλιά δηλώνουν την ποιότητα της ηγεσίας. Χωρίς να χάσει χρόνο συνένωσε πέντε δημόσια ταμιευτήρια υπό την αιγίδα της Credito Italiano και άλλαξε το όνομά της.

Μετά συνέχισε την αγοραστική πορεία και ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη.

Αφού εξασφάλισε την πολωνική Bank Pekao τo 1999 συσπείρωσε πιστωτικά ιδρύματα της Βουλγαρίας, της Σλοβακίας, της Κροατίας, της Ρουμανίας, της Τσεχίας και της Τουρκίας. Πριν από δύο χρόνια ο κ. Προφούμο έκανε την πιο εντυπωσιακή του κίνηση, εξαγοράζοντας την HypoVereins Bank της Γερμανίας.

Ο ίδιος εκπέμπει αυτοπεποίθηση.

Μήπως εξαιτίας της δέουσας επιμέλειας για την Capitalia; «Η δέουσα επιμέλεια είναι μία εντελώς εικονική αίσθηση και εάν διαρκούσε έξι εβδομάδες, η συμφωνία θα τιναζόταν στον αέρα». Ωστόσο, έχει επίγνωση ότι το επενδυτικό τοπίo μεταβάλλεται και πιστεύει ότι τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου θα μπορούσαν να στοχεύσουν οποιαδήποτε τράπεζα, που θα ήταν πολύ μικρή.

Ο Ιταλός τραπεζίτης εκτιμά ότι οι τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα ριζικών αλλαγών.

Βέβαια, ο Αλεσάντρο Προφούμο δεν παίρνει πάντα αυτό που θέλει. Εχει στραμμένο το βλέμμα του στη γαλλική Socit Gnrale, η οποία -εάν την εξασφάλιζε- θα συνιστούσε μεγαλύτερη κατάκτηση από την Capitalia. Ωστόσο, οι πολιτικές της διασυνδέσεις και επιρροές είναι περισσότερες, αν και ο ίδιος ο κ. Προφούμο δεν θα πτοηθεί στην εκστρατεία για παγκόσμια κυριαρχία.

Οι τραπεζίτες λένε ότι καθ’ οδόν η UniCredit θα ενδυναμώσει αποτελεσματικά τις δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής και θα μεταμορφώσει εαυτόν, ενδεχομένως, σε μία ιταλική UBS ή Deutsche Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή