H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικανοί μαζί με τη Wall Street πήραν αυτό ακριβώς που ήθελαν και προσδοκούσαν από τη FED, τα σταθερά επιτόκια και κυρίως τη διαβεβαίωση ότι όλα (σχεδόν) βαίνουν καλώς. Δηλαδή ότι η οικονομία επανέρχεται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η αγορά κατοικίας ξεπερνά τα προβλήματα και ως εκ τούτου δεν θα καταλήξει σε ερείπια. Η «θερμή» συμπεριφορά των Αμερικανών καταναλωτών, οι επενδύσεις της επιχειρηματικής Αμερικής και τα πολύτιμα deals που ανακοινώνονται, συνεχίζουν να αναδύονται. Τώρα και η FED πιστεύει ότι οι κίνδυνοι για την αναπτυξιακή πορεία της αμερικανικής οικονομίας, έχουν σχεδόν εκλείψει!

Η εκτίμηση αυτή της FED, που αποκαλύφθηκε στα πρακτικά, τεκμηρίωσε την αισιοδοξία στη Wall Street για τις προοπτικές κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων. Η νέα «γλώσσα» με την οποία ήταν γραμμένα τα πρακτικά της FED, σε συνδυασμό και με τις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, είναι αξιοσημείωτη.

Παράλληλα, όμως, η ανακοίνωση των πρακτικών της FED ανέδειξε και τις ανησυχίες των Αμερικανικών τραπεζιτών να είναι επικεντρωμένες στην αναχαίτιση του πληθωρισμού. Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED υπό την προεδρία του Μπεν Μπερνάνκι, αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες εξακολουθούν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό.

Η FED επισημαίνει ότι «η ανησυχία της παραμένει επικεντρωμένη στον πληθωριστικό κίνδυνο». Δηλαδή, ομολογεί ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η πολύτιμη ισορροπία μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της σταθερότητας των τιμών»!!

Στη συνεδρίαση της FED, από όπου και τα πρακτικά, οι 10 τραπεζίτες-μέλη της FOMC με δικαίωμα ψήφου άφησαν το βασικό επιτόκιο-κλειδί στα ίδια επίπεδα του 5,25% για 7η στη σειρά διαδοχική συνεδρίαση από τον Ιούνιο του 2006.

Τα επιτόκια του δολαρίου παραμένουν από τις 29 Ιουνίου του 2006 στο 5,25%, τα επιτόκια του ευρώ αυξήθηκαν στο 3,75% και προτίθεται η ΕΚΤ να τα αυξήσει την εχόμενη Πέμπτη στο 4,0%, τα επιτόκια της στερλίνας αυξήθηκαν στο 5,5% και αναμένεται μια ακόμη αύξηση στο 5,75% και τα ιαπωνικά επιτόκια θα παραμείνουν στα χαμηλά επίπεδα του 0,50% μέχρι το φθινόπωρο. Τα πρακτικά υποδηλώνουν ότι η FED δεν έχει μεν επιθετικές προθέσεις, αλλά, παράλληλα, διστάζει να προβεί σε νέες κινήσεις και προτιμά την τακτική των σταθερών επιτοκίων, την οποία εφαρμόζει από τον Ιούνιο του 2006. Πριν τα αμερικανικά επιτόκια αυξήθηκαν σε 17 διαδοχικές συνεδριάσεις της FED -από το 1,0% στο 5,25%- από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι τον Ιούνιο του 2006.

Απομένουν πέντε μόνο συνεδριάσεις της FED μέχρι το τέλος του έτους και τώρα δεν προβλέπεται να μειωθούν τα αμερικανικά επιτόκια. Και η εκτίμηση αυτή που κυριαρχεί, επισκιάζει τις μελλοντικές αυξήσεις -που έχουν ήδη προεξοφληθεί- των επιτοκίων τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όσο και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Με συνέπεια το ευρώ να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου, στα 1,3410 δολάρια. Μόλις πριν από ένα μήνα το ευρώ είχε εκτιναχθεί στα 1,3680 δολάρια, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ ανόδου έναντι του δολαρίου. Και η στερλίνα είχε απογειωθεί στα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών έναντι του δολαρίου, στα 2,0133 δολάρια.

Ομως, οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν πτοούνται όπως έδειξε το ΑΕΠ. Οι φόβοι που υπήρχαν ότι οι Αμερικανοί σταδιακά θα σταματήσουν να καταναλώνουν εξαιτίας της κρίσης στην αγορά κατοικίας, ξεθώριασαν! Η «θερμή» καταναλωτική συμπεριφορά τους δεν αμφισβητείται. Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο που απορρέει από την υπερχρέωση των νοικοκυριών και τη «φούσκα» των τιμών στην αγορά κατοικίας, ξεπεράστηκαν. Τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, που ανακοινώθηκαν, έδειξαν ραγδαία επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους και ήταν τα χειρότερα της τελευταίας τετραετίας. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ κατέγραψε πενιχρή αύξηση 0,6%, επί ετησίας βάσεως, απογοητευτικά μικρότερη από τη θεαματικά ισχυρή αύξηση του 5,6% του πρώτου τριμήνου του περασμένου έτους. H δραματική αυτή επιβράδυνση των ρυθμών μεγέθυνσης της αμερικανικής οικονομίας οφείλεται κυρίως στο ξεπούλημα των inventories από τους επιχειρηματίες, καθώς και στις αθρόες εισαγωγές των Αμερικανών.

Ομως, η κατάρρευση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στον τομέα της κατοικίας, παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες σημείωσαν πτώση της τάξεως του 15,4%, που είναι μικρότερη τόσο έναντι της πρώτης ανάγνωσης του 17% και κυρίως έναντι της μεγάλης πτώσεως του 19,8% του τέταρτου τριμήνου του περασμένου έτους. Να επισημανθεί, φυσικά, ότι οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες καταγράφουν πτώση για έκτο (!!) συνεχές τρίμηνο.

Αλλά η σταθεροποίηση της αγοράς κατοικίας, εκτίμηση που διατυπώθηκε για πρώτη φορά και από τη FED, είναι πολλαπλώς ενδιαφέρουσα, επειδή σβήνει τους φόβους για το ενδεχόμενο ενός οδυνηρού κραχ εξαιτίας του σκασίματος της «φούσκας» των τιμών των ακινήτων.

Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις κατέγραψαν σημαντική ανάκαμψη και, κυρίως, η ισχυρή αύξηση κατά 4,4% των καταναλωτικών δαπανών, τεκμηριώνουν τις θετικές προοπτικές.

Παράλληλα, η απροσδόκητα ισχυρή ενίσχυση του δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην καίριας σημασίας ευρύτερη βιομηχανική περιοχή του Σικάγου, ενεθάρρυνε σφόδρα τους επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Chicago Purchasing Managers, ο δείκτης-βαρόμετρο εκτινάχθηκε στα επίπεδα των 61,7 μονάδων τον Μάιο (από τις 52,9 μονάδες τον Απρίλιο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή