Η «διόρθωση» δεν χάλασε το πάρτι στην Κίνα

Η «διόρθωση» δεν χάλασε το πάρτι στην Κίνα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να είναι πράγματι τόσο εύκολο; Την εβδομάδα που πέρασε, το Πεκίνο αύξησε αίφνης τον φόρο που επιβάλλεται σε όλες τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς μετοχών. Για μία ή δύο συνεδριάσεις, επιτεύχθηκε με την αύξηση αυτή ό,τι δεν είχαν επιτύχει οι Κινέζοι αξιωματούχοι, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις τους: την πτώση του γενικού χρηματιστηριακού δείκτη στην αγορά της Σαγκάης, ο οποίος εκτοξευόταν στα ύψη. Την 30η Μαΐου ο Γενικος Χρηματιστηριακός Δείκτης (Shanghai Composite) της αγοράς της Σαγκάης υποχώρησε κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, την αμέσως επόμενη ημέρα, έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,4%.

Επί μήνες, οι κινεζικές αρχές επιζητούσαν επίμονα την υποχώρηση των χρηματιστηριακών τιμών. Στο παρελθόν, οι φραστικές παρεμβάσεις τους είχαν αποτέλεσμα. Τελευταία όμως, ένα όλο και πιο. ..ενθουσιώδες, ευρύ επενδυτικό κοινό, αλλά ακόμη και οι πιο έμπειροι επενδυτικοί τραπεζίτες, άρχισαν να αποκτούν την πεποίθηση ότι το Πεκίνο δεν θα θελήσει να τους χαλάσει τη χρηματιστηριακή. ..γιορτή. Τουλάχιστον όχι πριν από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2008.

«Δεν ακούνε..»

Η θεωρία τους στηρίζεται – όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι – στο γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει σταματήσει τελευταία να δείχνει τα δόντιά της. Τα επιτόκια αυξήθηκαν δύο φορές από τις αρχές του έτους φέτος, όχι όμως δραστικά. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν επιβληθεί περιορισμοί στις εκδόσεις νέων μεριδίων από τα αμοιβαία κεφάλαια. Ομως, οι περιορισμοί αυτοί καταργήθηκαν τον Φεβρουάριο, μετά από τη σχεδόν κατά 10% κατάρρευση – διόρθωση των γενικών χρηματιστηριακών δεικτών στις αγορές της Κίνας.

Το Πεκίνο έχει επίσης απειλήσει με την επιβολή ειδικού φόρου στα κεφαλαιακά κέρδη και οι χρηματιστές υποχρεούνται πλέον να ενημερώνουν κάθε νέο επενδυτή που ζητάει να ανοίξει κωδικό χρηματιστηριακών συναλλαγών για το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών μπορεί όχι μόνον να αυξηθούν αλλά και να υποχωρήσουν. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογη περίπτωση, οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι όσο οι τάσεις των χρηματιστηριακών τιμών είναι ανοδικές, οι πελάτες τους. ..δεν ακούνε τίποτα! Το μόνο μήνυμα το οποίο τους ενδιαφέρει είναι αυτό το οποίο εμφανίζεται στις οθόνες των υπολογιστών τους και αφορά στις τιμές των μετοχών…

Ο τριπλασιασμός, την εβδομάδα που πέρασε, του φόρου διεκπεραίωσης της αγοράς μετοχών στο 0,3%, καθιστά ξεκάθαρη τη θέση των επισήμων Αρχών στην Κίνα. Ομως, η αύξηση του φόρου αυτού δεν αποτελεί απάντηση στο ερώτημα, γιατί έχουν ξεφύγει τόσο οι αποτιμήσεις των μετοχών στην Κίνα.

Ελλειμμα πληροφόρησης

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά μία αγορά, απαιτείται πληροφόρηση. Στην Κίνα, η δημοσιοποίηση εταιρικών στοιχείων παραμένει στα σπάργανα. Είναι λοιπόν πιεστική η ανάγκη για την άσκηση πιέσεων από τις Αρχές έτσι ώστε να αναγκασθούν να ανακοινώνουν στο ευρύ κοινό -και όχι μόνον σε έναν κλειστό κύκλο επενδυτών- τι και γιατί το πράττουν. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση πληροφοριών δεν συγκαταλέγεται στις ειδικότητες των Κινέζων!

Απο την άλλη πλευρά, η Κίνα πρέπει να χαλαρώσει το καθεστώς που διέπει τις επενδύσεις, επιτρέποντας στους πολίτες της περισσότερες επενδυτικές επιλογές. Θα πρέπει να τους επιτρέψει να επενδύουν πιο ελεύθερα στο εξωτερικό ή σε εταιρικά αξιόγραφα και ομόλογα.

Αντί αυτού, προσπαθεί να δημιουργήσει νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ενθαρρύνοντας την εισαγωγή στην αγορά ολοένα και περισσοτέρων εταιρειών, με τις τιμές προσφοράς των μετοχών του να έχουν αποτιμηθεί σε επίπεδα που σχεδόν εγγυώνται την εκτίναξή τους με την έναρξη των συναλλαγών τους. Η πρακτική αυτή οδηγεί ήδη στην επικίνδυνη εκτίναξη της ζήτησης.

Ας υποθέσουμε ότι οι κινεζικές αρχές βρίσκουν τον τρόπο να αναγκάσουν σε διόρθωση της τάξεως του – αναφέρουμε τυχαίως, το ποσοστό μίας ικανής διόρθωσης – 25% τη χρηματιστηριακή αγορά της χώρας. Κάτι τέτοιο θα ήταν σχεδόν καταστροφικό για τη νέα «τάξη» των επενδυτών, ενώ και πάλι οι τιμές των μετοχών δεν θα ήταν ιδιαιτέρως χαμηλές. Ο καλύτερος τρόπος για να εκτονωθούν οι υπερβολές των Κινέζων που επενδύουν σε μετοχές είναι το να τους δωθεί η ευκαιρία να αποκτήσουν εναλλακτικές επιλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή