H εβδομάδα στον κόσμο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανήλθε η κοινοπραξία των τριών

Επανήλθε η κοινοπραξία τραπεζών όπου ηγείται η Royal Bank of Scotland (RBS) με μια πιο γενναιόδωρη προσφορά για την απόκτηση της ολλανδικής ABN Amro αλλά και με νέους όρους. Στη νέα προσφορά των 71,1 δισ. δολαρίων της RBS τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση η εξαγορά και της θυγατρικής La Salle Bank, αμερικανικών συμφερόντων, η πώληση της οποίας στην Bank of America -έναντι 21 δισ. δολαρίων- δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί κατόπιν δικαστικής απόφασης πως κρίνει απαραίτητη η συναίνεση των μετόχων της ABN. Ετσι η προσφορά της Barclays της, ύψους 66 δισ. ευρώ υποσκελίζεται, ανεβάζοντας τον πήχυ για την εξαγορά της ΑΒΝ.

«Προτιμήστε εμάς»

Στους μετόχους του χρηματιστηρίου παραγώγων του Σικάγο (Chicago Board of Trade, CBT) απευθύνθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Intercontinental Exchange (ICE), Τζέφρεϊ Σπρένσερ, παροτρύνοντάς τους να προτιμήσουν την προσφορά του από αυτήν του Chicago Merchantile Exchange (CME). Ετσι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μάχη εξαγοράς ενός από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια παραγώγων στις ΗΠΑ. Στα μέσα Μαρτίου, το CBT και το CME είχαν συμφωνήσει στη μεταξύ τους συγχώνευση αλλά η συναλλαγή αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξαιτίας της παρέμβασης του ICE. Η σύγκλιση των δραστηριοτήτων του CBT και του CME θεωρείται πως είναι λιγότερο ριψοκίνδυνη λόγω της ομοιογένειας των συστημάτων εκκαθάρισης συναλλαγών, αλλά ο κ. Σπρένσερ απάντησε στις διαπιστώσεις αυτές δηλώνοντας πως «κάθε συγχώνευση εμπεριέχει έναν κίνδυνο που απορρέει από την ενοποίηση δραστηριοτήτων».

Προς διερεύνηση η προσφορά

Διατεθειμένη να διερευνήσει την προσφορά του Ρούπερτ Μέρντοχ για την εξαγορά της αμερικανικής εκδοτικής εταιρείας Dow Jones & Company είναι η οικογένεια Μπάνκροφ, μια εξέλιξη που μπορεί να σηματοδοτήσει τη λήξη ενός ιδιοκτησιακού καθεστώτος που ισχύει έναν αιώνα και πλέον. Η Dow Jones της οικογενείας Μπάνκροφ ελέγχει μεταξύ άλλων την «Τhe Wall Street Journal», ήτοι τη δεύτερη εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι η οικογένεια Μπάνκροφ απέρριψε προ εβδομάδων την προσφορά του κ. Μέρντοχ για την εξαγορά της Dow Jones, ύψους 5 δισ. δολαρίων, αναγκάζοντας τον Αυστραλό μεγαλοεπιχειρηματία και επικεφαλής της New Coorporation να ζητήσει μια προσωπική συνάντηση με τους ιδιοκτήτες της Dow Jones.

Ομόφωνη έγκριση

Ομόφωνα ενέκρινε το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας τη συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιοαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ενός έργου που κοστολογείται στα 950 εκατ. ευρώ και έχει ήδη επικυρωθεί από το ελληνικό βουλευτικό σώμα. Η συμφωνία αυτή επισφραγίστηκε τον περασμένο Μάρτιο από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας. Αφορά την κατασκευή αγωγού, μήκους 279 χιλομέτρων, ο οποίος θα μεταφέρει μαύρο χρυσό από τα Ουράλια στην Αλενδρούπολη, παρακάμποντας τα Στενά του Βοσπόρου.

Επιστροφή στη Λιβύη

Επιστρέφει η British Petroleum (BP) στη Λιβύη μετά από μια απουσία 33 ετών, καταλήγοντας με την ηγεσία της χώρας σε συμφωνία εκμετάλλευσης φυσικού αερίου. Η συμφωνία ανακοινώθηκε πριν από την άφιξη του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, στη δεύτερη μεργαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής, η οποία διαθέτει, επίσης, κοιτάσματα φυσικού αερίου της τάξεως των 1,314 δισ. κυβικών μέτρων.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης

Αναμενόμενη ήταν η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου στο 0,6% από το 0,9% του προηγούμενου τριμήνου, αν και σε ετήσια βάση καταγράφηκε μια επιτάχυνση της τάξεως του 3%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στις 13 οικονομίες που απαρτίζουν την Ευρωζώνη υποχώρησε τον Απρίλιο στο 7,1% από το 7,2% του Μαρτίου, οδηγώντας στην εκτίμηση ότι τα στοιχεία αυτά θα οδηγήσουν σε ενίσχυση της ζήτησης μέσα στους επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή