Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καυτά» παιχνίδια παίζει στους επενδυτές η αμερικανική οικονομία. H εικόνα σημαντικά ισχυρότερης ανάπτυξης (από την αναμενόμενη) του τομέα παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ, ήταν η αιτία που προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές της Wall Street. Συγκεκριμένα, ο κύριος μηνιαίος δείκτης του τομέα υπηρεσιών, που καταγράφει το Institute of Supply Management (ISM), ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2006.

Στους επενδυτές της Wall αμέσως καλλιεργήθηκε η ανησυχία ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν στο 5,25% και οποιαδήποτε μείωση έχει αναβληθεί επ’ αόριστον. Τόσο ο δείκτης Dow Jones των μετοχών blue chips, των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και ο δείκτης Standard & Poor’s 500 που περιλαμβάνει τις πολύτιμες μετοχές των 500 εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, αφού έκλεισαν προχθές σε επίπεδα-ρεκόρ υπέστησαν χθες μαζικές ρευστοποιήσεις.

Εντάξει, συνηθισμένη η γράφουσα για τις μεταβολές των θέσεων των κορυφαίων τραπεζών επενδύσεων στο κρίσιμο θέμα των επιτοκίων. Αλλά, όχι και έτσι… Τόσο η Merrill Lynch όσο και η UBS έκαναν στροφή 360 μοιρών στις προβλέψεις τους ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα μειωθούν μέχρι τέλος του έτους. Αντίθετα, η προειδοποίηση του Μπεν Μπερνάνκι ότι ο άρρωστος τομέας της αγοράς κατοικίας ενδεχομένως να συνεχίζει να ποδηγετεί την αναπτυξιακή πορεία της αμερικανικής οικονομίας, επηρέασε αρνητικά το δολάριο. Με συνέπεια το ευρώ να ανακάμψει χθες έναντι του δολαρίου στα 1,3554 δολάρια. Το δολάριο, επίσης, ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών έναντι του γιεν, στα 120,48 γιεν.

Η ενίσχυση της επέκτασης του κρίσιμου τομέα παροχής υπηρεσιών, που αναλογεί στα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας, είναι αξιοσημείωτη καθώς επιβεβαιώνει ότι η κρίση της οικονομίας περιορίζεται στον τομέα της αγοράς κατοικίας. Αυτή είναι η αλήθεια που διατύπωσε ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκι. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή του Μπεν Μπερνάνκι απλώς διατηρεί στο προσκήνιο την πιθανότητα της μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων.

Δηλαδή, πλήρως διχασμένες οι αμερικανικές αγορές!!!

n Ενώ, χωρίς κανένα δισταγμό, οι κερδοσκόποι επιτέθηκαν και χθες εναντίον του γιεν. Εκμεταλλευόμενοι κυρίως τα ελκυστικά χαμηλά επίπεδα των ιαπωνικών επιτοκίων για να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους, το διάσημο παιχνίδι τους -που ονομάζεται «carry trade»- πήρε χθες νέες διαστάσεις. Μέσω του παιχνιδιού αυτού δανείζονται σε γιεν και στη συνέχεια τα πωλούν για να επενδύσουν σε νομίσματα υψηλής απόδοσης επιτοκίων όπως τα δολάριο της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, το ρεάλ της Βραζιλίας, η λίρα Τουρκίας ή σε άλλες μορφές επενδύσεων.

Με τη βεβαιότητα ότι θα παραμείνει η σημαντική διαφορά μεταξύ των επιτοκίων του γιεν και των υπόλοιπων νομισμάτων, οι πάσης φύσεως κερδοσκόποι αλλά και οι απλοί επενδυτές σπεύδουν να την αξιοποιήσουν.

Το ξεπούλημα του γιεν συνεχίστηκε εντονότερα χθες έναντι του ευρώ και έναντι της στερλίνας. Το γιεν κατέρρευσε χθες στα 164,62 γιεν ανά ευρώ, δηλαδή σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ πτώσης του ευρώ. Τα επίπεδα των 164,62 γιεν είναι τα υψηλότερα του ευρώ από τη γέννηση και την κυκλοφορία του στις αγορές το 1999. Η ανησυχία για το ενδεχόμενο δραματικής διόρθωσης των κινεζικών αγορών δεν μετρίασε την όρεξη για το carry-trade. Η ανησυχία για το ενδεχόμενο δραματικής διόρθωσης των κινεζικών αγορών δεν μετρίασε την όρεξη για το carry-trade.

Παράλληλα, και οι Ιάπωνες επενδυτές -θεσμικοί και ιδιώτες μαζί με τα ιαπωνικά νοικοκυριά- προσελκύονται όλο και περισσότερο από τις ξένες επενδύσεις που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις. Δικαίως, καθώς τα ιαπωνικά επιτόκια είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των ισχυροτέρων οικονομικώς κρατών, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις σε αξίες εκπεφρασμένες σε γιεν να μην είναι ελκυστικές και αποδοτικές.

Τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν επιβεβαιώνουν τον επενδυτικό πυρετό των Γιαπωνέζων για διεθνείς αξίες. Τα αμοιβαία κεφάλαια ή οι επενδυτικοί οργανισμοί της Ιαπωνίας αύξησαν στο χαρτοφυλάκιό τους τις ξένες επενδύσεις κατά 1,05 τρισ. γιεν (ή κατά 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια) τον μήνα Δεκέμβριο. Παράλληλα, το 9μελές συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας αποφάσισε ομόφωνα να αφήσει τα επιτόκια στο ίδιο επίπεδο του 0,50%. Ο διοικητής Τοσιχίκο Φουκούι δήλωσε στη συνέχεια ότι η μελλοντική αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής θα είναι σταδιακή. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίντζο Αμπε αγωνιά εν όψει των κρίσιμων εκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο για την Ανω Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών Κότζι Ομι επανέλαβε ότι το αδύναμο γιεν μαζί με τα χαμηλά επιτόκια καταπολεμούν το πρόβλημα του deflation της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή