H Εβδομάδα στον κόσμο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αύξηση επιτοκίων του ευρώ

Το «χρονικό μιας προαναγγελθείσης ανόδου» έγινε τελικώς πραγματικότητα την Τετάρτη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρεί στην προ πολλού αναμενόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου της, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 4% και να δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει ακόμα περισσότερο, αν το κρίνει απαραίτητο προκειμένου να αντιμετωπισθούν τυχόν πληθωριστικοί κίνδυνοι. Η νέα αύξηση σηματοδοτεί διπλασιασμό του βασικού επιτοκίου δανεισμού του ευρώ σε διάστημα 18 μηνών και διαμόρφωσή του στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2001.

Διόρθωση στην αγορά της Σαγκάης

Συνεχίστηκε και την εβδομάδα που πέρασε η διόρθωση στην αγορά της Σαγκάης, με τις διεθνείς αγορές να μένουν, πάντως, ανεπηρέαστες από αυτήν. Αντιθέτως, η αύξηση των επιτοκίων, όχι μόνο της ΕΚΤ, αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας στο 5,5%, και η προοπτική συνέχισης τέτοιων πρωτοβουλιών, προκάλεσε δραστική πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η Enel προτιμά Ρωσία

Η Enel, από την πλευρά της, προτιμά Ρωσία… Η ιταλική ενεργειακή πραγματοποίησε την πρώτη καθοριστική είσοδό της στον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, καταβάλλοντας 1,5 δισ. δολάρια για το 25% της OGC-5, μιας από τις έξι εταιρείες χονδρικής διάθεσης ηλεκτρικού ρεύματος που δημιούργησε ο «τσάρος» των ρωσικών μεταρρυθμίσεων, Ανατόλι Τσουμπάις, με τη διάλυση του κρατικού μονοπωλίου Unified Energy System.

Στο προσκήνιο τα ιδιωτικά κεφάλαια

Οι εταιρείες επένδυσης ιδιωτικών κεφαλαίων βρέθηκαν ξανά στο προσκήνιο, με δύο εξ αυτών -τις Silver Lake και TPG- να επαληθεύουν την «εισβολή» στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών καταλήγοντας σε συμφωνία για την απόκτηση της αμερικανικής Avaya, αντί 8,2 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης εξαγοράς κατασκευάστριας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με δανεισμό.

Κέρδη για την Ryanair

Θεαματική αύξηση κερδών της τάξης του 33%, στα 401 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους της Ευρώπης, Ryanair, για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου. Η ιρλανδική Ryanair αναδεικνύεται νικήτρια στον πόλεμο τιμών που εξαπέλυσαν προ μηνός οι εταιρείες του κλάδου, με ρευστό που της επιτρέπει να εξέλθει αλώβητη της κρίσης πλεονάζουσας χωρητικότητας.

Αδιέξοδο στην Deutsche Τelekom

Το αδιέξοδο, τέλος, συνεχίζεται στους κόλπους της Deutsche Telekom, με τη διοίκηση να καλεί τα συνδικάτα -έπειτα από τέσσερις εβδομάδες κινητοποιήσεων- να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα των υπό δρομολόγηση μέτρων συρρίκνωσης του λειτουργικού κόστους. Τα τελευταία απορρίπτουν πλήρως την πιθανότητα μείωσης των μισθών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή