«Τη χαμένη δύναμή της διεκδικεί η Ρωσία»

«Τη χαμένη δύναμή της διεκδικεί η Ρωσία»

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι σαφέστατο πως η Ρωσία, έπειτα από πολυετή αδυναμία, βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, είναι οικονομικά ισχυρή, ενισχύεται καθημερινά και επιζητεί να διαδραματίσει και σημαντικό πολιτικό ρόλο»: με αυτό το σύντομο σχόλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, έδωσε τη σημερινή εικόνα μιας χώρας η οποία, έπειτα από εννιά χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, ελέω αλυσιδωτών ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, φιλοδοξεί να εκμεταλλευθεί τα οικονομικά κέρδη της για να αποκαταστήσει την επιρροή που απώλεσε με τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Και οι 9.000 συμμετέχοντες, εκ των οποίων 200 διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων όλου του κόσμου που παρευρέθησαν το Σαββατοκύριακο στο 11ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, υπογράφοντας συμφωνίες για ξένες επενδύσεις ή απλώς δηλώνοντας την παρουσία τους, εν αναμονή ενδείξεων εύνοιας εκ μέρους του Κρεμλίνου, απέδειξαν ότι ένας τέτοιος στόχος είναι κάθε άλλο παρά ανέφικτος.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε λόγο για ένα «νέο ισοζύγιο δύναμης», στο οποίο η χώρα του διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, η Ρωσία φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο και να καταστήσει το ρούβλι αποθεματικό νόμισμα για τις κεντρικές τράπεζες. Και, διαψεύδοντας τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος προειδοποιούσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα επιδιώξουν «να ελαχιστοποιήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία» αν δεν ενισχυθούν οι κοινές αξίες, ο Ρώσος πρόεδρος έφερε ως παράδειγμα τον ενεργειακό κλάδο, όπου «ο βαθμός ανοίγματος είναι πολύ υψηλότερος απ’ όσο σε άλλες χώρες παραγωγούς».

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν το Σαββατοκύριακο, συνολικού ύψους 13,5 δισ. δολαρίων, αλλά και η ταυτότητα των διεθνών κολοσσών που συμμετείχαν -Deutsche Bank, Shell, Pepsi-Cola, Arcelor-Mittal, Volvo και Nestle ήταν μόλις μερικοί από αυτούς- έδειξαν ότι τα ρωσικά σχέδια έχουν προοπτική. Εστω και με την ειρηνική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο συνάντησης των μεγιστάνων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή