Η Santander πωλεί ακίνητα για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της ABN

Η Santander πωλεί ακίνητα για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της ABN

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ/ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε πώληση περιουσιακών της στοιχείων πρόκειται να προχωρήσει η ισπανική τράπεζα Santander με στόχο να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή της στην πρόταση εξαγοράς της ABN ΑΜRΟ.

Τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε αξία στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε στέλεχος του ισπανικού πιστωτικού ιδρύματος.

Επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «El Pais», διευκρίνισε ότι οι πωλήσεις θα υλοποιηθούν ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως της έκβασης με την προσέγγιση της ολλανδικής τράπεζας. «Αφορούν ένα μικρό τμήμα της χρηματοδότησης για τη συμμετοχή της Santander στην προσέγγιση της ABN AMRO, αλλά ακόμα κι αν η Santander δεν είχε αναμειχθεί, θα προχωρούσαμε», τόνισε το εν λόγω στέλεχος.

Στα ύψη οι τιμές

Η πώληση περιουσιακών στοιχείων και η εκμίσθωση γραφειακών χώρων υλοποιείται, όταν στην ευρύτερη αγορά ακινήτων επαγγελματικής χρήσεως της Ισπανίας οι τιμές έχουν εκτιναχθεί και εκφράζονται φόβοι ότι έχουν αγγίξει τα όριά τους.

Αυτή η επί μακρόν ευημερούσα αγορά αρχίζει να αποθερμαίνεται και ενδέχεται να πληγούν οι τιμές. Ωστόσο, παρατηρητές της αγοράς ακινήτων θεωρούν ότι η Santander επέλεξε τη σωστή χρονική στιγμή, διότι υπάρχουν πολλοί κεφαλαιούχοι Ισπανοί και ξένοι, οι οποίοι αναζητούν αξιόλογους χώρους για επαγγελματική αγορά ή χρήση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τίμημα θεωρείται υψηλό όσον αφορά γραφειακές εγκαταστάσεις στο κέντρο της Μαδρίτης, αλλά το κεφάλαιο υπάρχει, το κλίμα είναι θετικό, άρα και η χρονική στιγμή κατάλληλη», υπογραμμίζει ο Ρότζερ Κουκ, επικεφαλής του γραφείου Ισπανίας για την Cusman & Wakefield, που παρέχει υπηρεσίες στην αγορά κινητών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «Εl Pais», η πληροφορία για την πώληση και την εκμίσθωση δόθηκε σε επενδυτές και αναλυτές σε μια σειρά συναντήσεων σχετικών με την προσφορά της ΑΒΝ από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Πρόκειται για τριμερή συμμαχία της Santander με τη βρετανική Royal Bank of Scotland και την ολλανδο-βελγική Fortis για να εξοβελιστεί η αντιπροσφορά τής επίσης βρετανικής Βarclays.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικώς η ABN AMRO είχε αποδεχθεί τους όρους της προσφοράς της Barclays και στο πλαίσιο αυτό είχε συμφωνηθεί και η πώληση της αμερικανικής θυγατρικής της ΑΒΝ AMRO, ονόματι LaSalle.

Από μέρους της η Barclays, η οποία σαφώς και δεν παραιτείται από τη μάχη, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αυξήσει την προσφορά της για να μην ηττηθεί.

Η Βarclays

Σε προηγούμενο άρθρο τους οι «Financial Times» είχαν αναφέρει ότι η Barclays αναγνώριζε πως, εάν οι δικαστικές διαμάχες δεν είχαν ευνοϊκή υπέρ αυτής έκβαση, θα έπρεπε να βελτιώσει την πρόταση των 65 δισ. ευρώ για να έχει πιθανότητες να κατατροπώσει την κοινοπραξία υπό την καθοδήγηση της Royal Bank of Scotland (RΒS).

Εγκυρες πηγές τόνισαν, ωστόσο, ότι πιθανώς οι συνθήκες στην αγορά να μεταβληθούν εντός των προσεχών μηνών, η τιμή της μετοχής της Barclays να ενισχυθεί, οπότε να μην είναι τόσο αναγκαίο για την ίδια να αλλάξει τους όρους της προσφοράς της – κι αυτό με το δεδομένο ότι η RBS θα προχωρήσει με την προσέγγισή της. Μία από τις πιθανότητες, που εξετάζει η Barclays είναι να μειώσει τον αριθμό των μετοχών, που επρόκειτο να εκδώσει για την ΑΒΝ και να τις αντικαταστήσει με ρευστό.

Πάντως, έως ότου το τοπίο ξεκαθαρίσει με την RBS, η Barclays δεν πρόκειται να αναδιαρθρώσει την προσφορά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή