«Οι ρωσικές μετοχές συμφέρουν»

«Οι ρωσικές μετοχές συμφέρουν»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές θα πρέπει να προτιμήσουν τώρα τις ρωσικές μετοχές, υποστηρίζεται σε έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns & Co., η οποία βλέπει πλέον με θετικό μάτι την επενδυτική αγορά της Ρωσίας. Αναλυτές της Bear Stearns αναφέρουν ότι οι τιμές των ρωσικών μετοχών είναι χαμηλές, δεδομένης της προοπτικής ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας και της κερδοφορίας τους. Οι ίδιες πηγές αναβάθμισαν αυτήν την εβδομάδα τις ρωσικές μετοχές στην κατηγορία «market weight» από την κατηγορία «underweight», γεγονός που σημαίνει ότι οι διεθνείς επενδυτές θα πρέπει στο εξής να διατηρούν στο χαρτοφυλάκιό τους αντίστοιχη αναλογία ρωσικών μετοχών με αυτήν, την οποία έχουν στους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ραγδαία ανάπτυξη

Οπως αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες της αμερικανικής τράπεζας σε έκθεσή τους που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, «το 2007, το διεθνές επενδυτικό κοινό αγνόησε τις ρωσικές μετοχές. Ωστόσο, η ρωσική οικονομία παραμένει σε τροχιά ραγδαίας ανάπτυξης. Στρέφοντας την πλάτη στα ρωσικά αξιόγραφα, οι επενδυτές οδήγησαν στην υποχώρηση των τιμών τους, που κυμαίνονται και αποτιμώνται πλέον σε φθηνότερα επίπεδα…».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Bear Stearns, ο μέσος όρος του λόγου τιμής ανά μετοχή προς κέρδη των ρωσικών μετοχών ανέρχεται σήμερα σε 9,9 φορές. Αντιθέτως, οι τιμές των μετοχών ανά τον κόσμο αναπτυσσόμενων αγορών κυμαίνονται σε επίπεδα 13πλάσια του λόγου τους τιμής προς τα αναμενόμενα ανά μετοχή κέρδη των εισηγμένων, ενώ των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, των εισηγμένων στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ανέρχονται στο 11πλάσιο.

Ο δείκτης της ρωσικής αγοράς Micex 30 σημειώνει απώλειες της τάξεως του 9,4% από τα επίπεδα-ρεκόρ, στα οποία αναρριχήθηκε την 16η Απριλίου φέτος. Το ενεργητικό των διαφόρων Κεφαλαίων, το οποίο παραμένει επενδεδυμένο σε ρωσικές μετοχές, μειώθηκε κατά 39% από τις αρχές του έτους και έως την 6η Ιουνίου, αναφέρουν αναλυτές. Οι ξένοι, οι οποίοι επενδύουν σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες περιλαμβάνονται στο δείκτη Micex 30 της μοσχοβίτικης αγοράς, ρευστοποίησαν από τις αρχές του 2007 και σε μηναία βάση τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, μετοχές καθαρής αξίας 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι η Bear Stearns προτείνει την αγορά μετοχών ρωσικών εταιρειών, οι οποίες είναι προσανατολισμένες στην εγχώρια αγορά και όχι των εξαγωγέων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που «κυριαρχούν» στους ρωσικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Στις προτεινόμενες από τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας μετοχές, περιλαμβάνονται της OAO Mobile TeleSystems, ήτοι της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, του Ομίλου Evraz, που αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία στη χώρα και της OAO TMK, της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας κατασκευής αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αύξηση κερδοφορίας

Η ρωσική οικονομία αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο φέτος με ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 7,7%. Από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί συνολικά φέτος με ρυθμούς της τάξεως του 7%, οι οποίοι αναμένεται να επιβραδυνθούν το 2008 στο 6,2%.

Ραγδαία είναι και η αύξηση της κερδοφορίας των ρωσικών εισηγμένων με το ποσοστό ανόδου τους -εξαιρουμένων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων- να διαμορφώνεται το πρώτο τρίμηνο φέτος στο 16% και στα 37,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή