Στα υψηλά επταετίας οι επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας φέτος

Στα υψηλά επταετίας οι επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας φέτος

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστοιχες με το ρεκόρ του 2000 θα είναι φέτος οι επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας, της οποίας η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 3,2% έναντι του περυσινού 2,8%. Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε χθες το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών IfW, προσθέτοντας ότι για το ερχόμενο έτος η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί οριακά στο 2,7%, όμως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη τέλους στην αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί η χώρα.

Οπως επισημαίνει το ινστιτούτο, «σχεδόν όλοι οι δείκτες αναδεικνύουν μια πολύ θετική εικόνα της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης». Τον Μάρτιο, το IfW είχε προβλέψει για το 2007 ανάπτυξη 2,8%, όπως πέρυσι, και για το 2008 2,4%. Ωστόσο, στη διάρκεια του τελευταίου 18μήνου, η γερμανική ανάπτυξη ενισχύθηκε χάρις στις ισχυρές επενδύσεις και την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Και παρότι η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2007, μετά την αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου, η αύξηση των θέσεων εργασίας και των μισθών εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις δαπάνες των νοικοκυριών.

Οι θετικές προοπτικές της γερμανικής οικονομίας βοηθούν ευρύτερα εκείνες της Ευρωζώνης. Οπως επισήμανε χθες το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Μιγκέλ Ανχελ Φερνάντεθ Ορντόνεθ, παραδεχόμενος ότι «στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2007, η Ευρωζώνη βρίσκεται ενώπιον των καλύτερων προοπτικών των τελευταίων ετών και μπορούμε να αναμένουμε διατήρηση των σημερινών ρυθμών στην εγχώρια ζήτηση». Η 13μελής περιφέρεια παρουσίασε ανάπτυξη 0,6% το πρώτο τρίμηνο, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη οικονομία της να διατηρείται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάιο και να επιβεβαιώνει την έξοδο από τη 15ετή κάμψη της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή