Με γυναικείο προφίλ το γαλλικό υπ. Οικονομικών

Με γυναικείο προφίλ το γαλλικό υπ. Οικονομικών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί έφεραν στο προσκήνιο, και μάλιστα σε μια άκρως νευραλγική θέση, την Κριστιάν Λαγκάρντ, την πρώτη γυναίκα υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και μία από τις 100 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο. Η πρωτιά της κ. Λαγκάρντ έρχεται να προστεθεί σε ένα ακόμα επίτευγμά της. Το 1999 είχε εκλεγεί η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της εταιρείας διεθνών νομικών υποθέσεων Baker & ΜcΚenzie.

Μόλις πριν από ένα μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναθέσει τα καθήκοντα του επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομικών, στον Ζαν-Λουί Μπορλό, ο οποίος μετακινήθηκε στο νέο υπερυπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Μικρή εμπειρία στην πολιτική

Η Κριστιάν Λαγκάρντ έχει σοβαρή προϊστορία στις διεθνείς νομικές υποθέσεις και μικρή εμπειρία στην πολιτική. Το 2005 εμφανίστηκε πρώτη φορά στον συγκεκριμένο στίβο και ανέλαβε υπουργός Εμπορίου στην προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

Το έργο της εκεί εκτιμήθηκε και, μετά την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί στην προεδρία, της δόθηκε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Γεωργίας.

Ωστόσο, η προαγωγή της στον θώκο προκάλεσε έκπληξη. Η κ. Λαγκάρντ από τη θέση αυτή θα κληθεί να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να πείσει περί της αναγκαιότητάς τους τα συνδικάτα, που βρίσκονται επί ποδός πολέμου. Επιπλέον, θα πρέπει να πείσει και τους Ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας ότι τα σχέδια για φορολογικές ελαφρύνσεις δεν θα κάνουν την οικονομία της χώρας να παρεκκλίνει από την ατραπό της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στο υπουργείο Εμπορίου

Η Κριστιάν Λαγκάρντ από το υπουργείο Εμπορίου είχε θέσει ως προτεραιότητα το άνοιγμα νέων αγορών για τα γαλλικά προϊόντα με έμφαση στην υψηλή τεχνολογία.

Γεννημένη το 1956 από γονείς πανεπιστημιακούς σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στο Παρίσι και συνέχισε τις σπουδές της στις Ηνωμένες Πολιτείες, λαμβάνοντας εξειδίκευση στο εργατικό δίκαιο και στα θέματα του ανταγωνισμού. Το 1981 εισήλθε στον όμιλο διεθνών νομικών υποθέσεων Baker & McKenzie και το 1987 προήχθη σε συνεταίρο στα γραφεία του Παρισιού. Η εξέλιξή της συνεχίστηκε και το 1995 εντάχθηκε στην εκτελεστική επιτροπή της εταιρείας και το 1999 εξελέγη πρόεδρος. Αναφερόμενη στα χρόνια της εκεί, η νυν υπουργός επισημαίνει ότι επρόκειτο για ένα πολύ δημοκρατικό περιβάλλον, στο πλαίσιο του οποίου οι άνθρωποι αξιολογούνταν με βάση τη δουλειά και τη συνεισφορά τους.

Η Κριστιάν Λαγκάρντ εισήγαγε τη φιλοσοφία που τοποθετούσε σε πρώτη θέση τον πελάτη και επί των ημερών της τα κέρδη της Baker & ΜcΚenzie αυξήθηκαν 30%, εξ ου και επανεξελέγη πρόεδρος το 2002.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Λαγκάρντ διετέλεσε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ομίλου Baker & McKenzie. Η κ. Λαγκάρντ, πέραν όλων των άλλων, είναι και πρωταθλήτρια συγχρονικής κολύμβησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή