Η Deutsche Telecom έκλεισε συμφωνία με τα συνδικάτα

Η Deutsche Telecom έκλεισε συμφωνία με τα συνδικάτα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Deutsche Telekom, η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών που είναι και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, και το συνδικάτο των εργαζομένων της, Verdi, κατέληξαν σε συμφωνία χθες ύστερα από εβδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων και διαφωνιών. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, 50.000 εργαζόμενοι της Deutsche Telekom θα μεταταχθούν σε μονάδες της, στις οποίες οι αποδοχές κυμαίνονται σε κατώτερα επίπεδα εκείνων της μητρικής εταιρείας. Οι εν λόγω εργαζόμενοι ανήκουν στο συνολικά 80.000 υπαλλήλων προσωπικό της εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας του ομίλου, της Τ-Com.

Μείωση λειτουργικών δαπανών

Οπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής του τμήματος προσωπικού της Deutsche Telekom, Τόμας Σατελμπέργκερ, με τη συμφωνία αυτή η εταιρεία θα επιτύχει τον στόχο της μείωσης των λειτουργικών δαπανών της, εξοικονομώντας από 500 έως και 900 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2010.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί κλειδί της ευρύτερης στρατηγικής του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Telekom, Ρενέ Ομπερμαν, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας και αναμένεται να αυξήσει την εμπιστοσύνη στη διοίκησή της.

Ειδικότερα, το συνδικάτο Verdi αποδέχθηκε μείωση μισθών κατά 6,5% και την αύξηση των ωρών της εργάσιμης εβδομάδος κατά 4, στις 38. Σε αντάλλαγμα, η εταιρεία θα καταβάλει σε όσους θα επηρεασθούν από αυτήν τη συμφωνία εφάπαξ αποζημιώσεις -που θα καθορισθούν-, προσφέροντας παράλληλα σε όλους τους εργαζομένους εγγυήσεις για τη συνεχιζόμενη απασχόλησή τους μέχρι το 2012.

Η διοίκηση της Deutsche Telekom δεσμεύθηκε επίσης να μην πωλήσει, τουλάχιστον μέχρι και το 2010, καμία από τις τρεις νέες μονάδες της, που φέρουν την ονομασία T-Service. Το θέμα της μείωσης των αποδοχών ήταν εκείνο το οποίο απασχόλησε τα μέγιστα τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οι τελευταίες, οι οποίες είχαν διακοπεί τον Μάιο – όταν η Verdi κήρυξε τις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Deutsche Telekom σε διάστημα άνω της τελευταίες δεκαετίας, ξεκίνησαν εκ νέου μόλις την περασμένη εβδομάδα και κατέληξαν σε αίσιο τέλος χθες.

Η συμφωνία αυτή θεωρείται η πρώτη επιτυχία του κ. Ομπερμαν, ο οποίος έχει δεσμευθεί να προσελκύσει πελάτες, τους οποίους έχασε στο πρόσφατο παρελθόν η Deutsche Telekom λόγω του ανταγωνισμού. Ο 44χρονος Ρενέ Ομπερμαν σκοπεύει να προσφέρει καλύτερες τιμές και υπηρεσίες, υλοποιώντας υποσχέσεις των προκατόχων του, οι οποίες ουδέποτε έγιναν πραγματικότητα. Ο κ. Ομπερμαν διαδέχθηκε τον κ. Κάι-Ούβε Ρίκε τον Νοέμβριο, όταν ο τελευταίος αναγκάστηκε σε παραίτηση. Οι μέτοχοι της Deutsche Telekom ήταν δυσαρεστημένοι με τις συνεχείς απώλειες πελατών και με την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας του κολοσσού. Τώρα, ευελπιστούν να δουν καλύτερες ημέρες.

Η μετοχή

Αναλυτές ανέφεραν χθες ότι η συμφωνία αυτή θα λειτουργήσει ευνοϊκά για τη μετοχή της Deutsche Telekom, που μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας χθες το πρωί σημείωνε άνοδο 1,2%. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η σημερινή διοίκηση του κολοσσού αποδείχθηκε κατ’ αρχήν ιδιαιτέρως δυναμική, αφού εξασφάλισε τη συμφωνία παρά τις έντονες αντιδράσεις. Πόσω μάλλον, υποστήριζαν, που αφορά όχι μόνο σε αύξηση των ωρών της εργάσιμης εβδομάδος αλλά και σε μειώσεις μισθών.

Η Deutsche Telekom, το πρώην κρατικό μονοπώλιο των τηλεπικοινωνιών στη Γερμανία, απασχολεί 250.000 εργαζομένους σε ολόκληρο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 180.000 στη Γερμανία. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα προβλήματά της οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στους υπεράριθμους υπαλλήλους της, τονίζοντας ότι η ισπανική Telefonica έχει μόλις 28.000 εργαζομένους στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή