Το ευρώ πλήττει τις γερμανικές εξαγωγές

Το ευρώ πλήττει τις γερμανικές εξαγωγές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ισχύς του ευρώ έναντι του δολαρίου περιορίζει την «ορμή» των γερμανικών εξαγωγών, η εγχώρια κατανάλωση αυξάνεται όμως και η κατάσταση της γερμανικής είναι σε γενικές γραμμές καλή. Πρόκειται για το περιεχόμενο χθεσινής δήλωσης του γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών, το οποίο κάνει για πρώτη φορά επισήμως λόγο περί επιπτώσεων του ισχυρού ευρώ στις γερμανικές εξαγωγές. Το ευρώ ακολούθησε ανοδική πορεία από τις αρχές του έτους φέτος μέχρι τα τέλη του Απριλίου έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας ελαφρώς το τελευταίο διάστημα. Η άνοδός του συνέπεσε με την υποχώρηση των γερμανικών εξαγωγών, οι οποίες εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,2% το πρώτο πενταάμηνο φέτος, έχοντας αποτελέσει την αναπτυξιακή κινητήριο δύναμη κατά της διάρκεια του 2006.

«Η γερμανική οικονομία διανύει περίοδο ισχυρής ανάκαμψης. Ωστόσο, οι εξαγωγές χάνουν δυναμική, γεγονός το οποίο αποδίδεται κυρίως στην ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου από τον Φεβρουάριο…» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Στα τέλη του Απριλίου το ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 1,3683 δολαρίων ανά ευρώ ενώ έχει σημειώσει επίσης αλλεπάλληλα ρεκόρ έναντι του γεν.

Η Γερμανία διατήρησε τη θέση της πέρυσι, ως η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη παγκοσμίως. Ωστόσο, η μείωση των εξαγωγών της το πρώτο τρίμηνο φέτος είχε ως αποτέλεσμα την κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες μείωση του ΑΕΠ της μέχρι στιγμής. Τα τελευταία στοιχεία μάλιστα από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης καταδεικνύουν ότι η αναπτυξιακή προοπτική της ίσως να βρίσκεται σε οριακό σημείο ή τουλάχιστον ότι η προσαρμογή της από την ωθούμενη από τις εξαγωγές ανάπτυξη σε μια πιο ισορροπημένη ανάκαμψη δεν είναι απολύτως ομαλή. Χαρακτηριστική είναι η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα τον Απρίλιο με τους υψηλότερους μηνιαίους ρυθμούς της τελευταίας επταετίας ενώ η αξία των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε μόνον προσωρινά… Πτώση σημείωσε εξάλλου ο δείκτης εμπιστοσύνης των Γερμανών επενδυτών στην προοπτική της εθνικής οικονομίας τους τον περασμένο μήνα, ενώ ο δείκτης αισιοδοξίας του επιχειρηματικού κόσμου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σχεδόν στα υψηλότερά της μετά την εποχή της ενοποίησης των δύο Γερμανιών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι οι καταναλωτές δείχνουν να ξεπέρασαν τις επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ, στο 19% από το 16% από την 1η Ιανουαρίου φέτος. Στοιχεία φέρουν τα φορολογικά έσοδα στη Γερμανία αυξημένα κατά 14,2% το πρώτο πεντάμηνο φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή