ΔΝΤ: επιταχύνεται η παγκόσμια ανάπτυξη

ΔΝΤ: επιταχύνεται η παγκόσμια ανάπτυξη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Η παγκόσμια οικονομία προχωρεί δυναμικά μπροστά και με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν πριν από δύο μήνες, επιτείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις, παρατηρεί ο ανώτατος οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Σάιμον Τζόνσον

Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι αποτελούν και τη σοβαρότερη απειλή για τις ευοίωνες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η ραγδαία άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων, η οποία διαχέεται από τα μέταλλα και την ενέργεια μέχρι τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα, δεν έχει ωθήσει εξίσου ανοδικά και τις τιμές καταναλωτή, εν τη ευρεία εννοία μιλώντας. Ο κ. Τζόνσον προβλέπει ότι εφέτος η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξεως του 5%.

ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, τόνισε ότι πλέον δεν επωφελούνται από την πτώση των τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα, τα οποία συμβάλλουν στις πληθωριστικές πιέσεις τις συνδεόμενες με την ταχεία ανάπτυξη.

Παρά ταύτα, ελάχιστος είναι ο πληθωρισμός, που τελικώς αναδύεται. Ο ανώτατος οικονομολόγος του ΔΝΤ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ενόσω οι Κεντρικές Τράπεζες των μεγάλων χωρών παραμένουν επικεντρωμένες στην ανάσχεση των πληθωριστικών πιέσεων, οι κίνδυνοι από τις τιμές δεν θα κλονίσουν τις υγιείς προοπτικές της διεθνούς οικονομίας.

«Ολα εξαρτώνται από τη νομισματική πολιτική και από το εάν η πολιτική αυτή παραμένει αξιόπιστη. Πάντως, η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μετακινούνται στις θέσεις τους», προσέθεσε ο κ. Τζόνσον.

Ενα στοιχείο, το οποίο δικαιολογεί την εμπιστοσύνη του οικονομολόγου είναι η προσαρμογή στις τιμές των ομολόγων πρόσφατα.

Η απόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας ανήλθε πέραν του 5% τον τρέχοντα μήνα πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2006. Οι επενδυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για μεγάλη κάμψη στις ΗΠΑ, η οποία υποθετικά θα εξανάγκαζε τη Fed να μειώσει τα επιτόκια από το 5,25% σήμερα.

Ο Σάιμον Τζόνσον δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία, η οποία τον Απρίλιο προβλεπόταν ότι θα αναπτυχθεί 4,9% εφέτος και το 2008, είναι πιθανόν να αναπτυχθεί με δυναμικότερο ρυθμό περίπου στο 5%.

Η Ευρώπη και οι αναδυόμενες αγορές έχουν καλύτερες από τις προσδοκώμενες επιδόσεις, ενώ η αμερικανική οικονομία εμφανίζει σχετική εξασθένηση, αν και εκτιμάται ότι θα ανακάμψει το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο.

Η ζωηρή επίδοση της Γερμανίας

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, η ζωηρή επίδοση της Γερμανίας μετά χρόνια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων βελτιώνει τη συνολική εικόνα. Η Ευρωζώνη, πάντως, δρέπει τους καρπούς της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης, τονίζει ο κ.Τζόνσον.

Το ΔΝΤ φέρεται ότι θα αναθεωρήσει ελαφρά προς τα άνω τις προβλέψεις του για το ΑΕΠ στο 2,3% το 2007 και το 2008 στο 2,3%-2,5%.

Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, η εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων θα προσφέρει τα περιθώρια στην Τράπεζα της Ιαπωνίας να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει σε υποχώρηση του yen carry trade ( χαμηλότοκος δανεισμός σε γιεν για τοποθετήσεις σε επενδύσεις υψηλότερων αποδόσεων).

Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στην άμβλυνση των διεθνών ανισορροπιών.

«Ο πληθωρισμός σε διεθνές επίπεδο θα επιτρέψει στην Ιαπωνία να αυξήσει τα ονομαστικά της επιτόκια» υπογράμμισε ο κ. Τζόνσον, χωρίς να μιλήσει για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Τα υψηλότερα ιαπωνικά επιτόκια θα επιτρέψουν στο γιεν να ανατιμηθεί, προσέθεσε ο ανώτατος οικονομολόγος του ΔΝΤ. Τέλος, ανέφερε ότι «ο διεθνής οργανισμός πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να ανθέξει τις διακυμάνσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή