Ε.Ε.: Η Κροατία προηγείται της Τουρκίας στην πορεία ένταξης

Ε.Ε.: Η Κροατία προηγείται της Τουρκίας στην πορεία ένταξης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κροατία ξεπέρασε πλέον την Τουρκία στην πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη μικρή χώρα της Αδριατικής να έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες επί έξι μεγάλων θεμάτων που αφορούν κοινοτικές πολιτικές και με θετική την προοπτική να αποτελέσει το 26ο μέλος της Ενωσης μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι το 2009, δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς.

Αντιθέτως, η Τουρκία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μόνον επί δύο θεμάτων με τις αρμόδιες Αρχές στις Βρυξέλλες, έχοντας εμποδισθεί να προχωρήσει και σε ένα ακόμη από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είναι αντίθετος ως προς την υποψηφιότητα της χώρας.

Μετά τη μαζική ένταξη δέκα νέων κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και παρά το θόρυβο που είχε γίνει αναφορικά με τη σχετική προοπτική της Τουρκίας, η Κροατία και ορισμένες από τις πρώην γιουγκοσλαβικές γειτονικές της Δημοκρατίες αποκτούν τώρα σημαντικό προβάδισμα ως προς τον επόμενο γύρο διεύρυνσης. Με πληθυσμό 4,5 εκατομμυρίων, η Κροατία αναμένεται να είναι η δεύτερη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, η οποία θα αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη Σλοβενία να έχει προηγηθεί το 2004. Η τελική ημερομηνία ένταξης θα κριθεί από την ταχύτητα των διαπραγματεύσεων και από το πόσο γρήγορα, μετά το πέρας τους, θα επικυρωθεί η συνθήκη ένταξης από κάθε χώρα νυν μέλος της Ενωσης.

Οπως παρατήρησε εξάλλου, χθες, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος, κ. Ολι Ρεν, «οι ρυθμοί και η ένταση της διαπραγματευτικής διαδικασίας θα εξαρτηθούν από τους ρυθμούς και την ένταση των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στην Κροατία…»

Οι τομείς, επί των οποίων η Κροατία ξεκίνησε χθες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, περιλαμβάνουν την αγορά παροχής υπηρεσιών, το εταιρικό δίκαιο, την κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων, τους ελέγχους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και τον κλάδο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ηδη, διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τη βιομηχανική πολιτική, τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, την τελωνειακή ένωση και τα πνευματικά δικαιώματα.

Η Κροατία έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαπραγματεύσεις για τα θέματα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού καθώς και των επιστημών και της έρευνας.

Αντιθέτως, το Παρίσι απέρριψε χθες την έναρξη διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Αγκυρας για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή