ΕΚΤ: Δύσκολα θα ενταχθεί στο ευρώ η Σλοβακία το 2009

ΕΚΤ: Δύσκολα θα ενταχθεί στο ευρώ η Σλοβακία το 2009

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ. Εν αμφιβόλω τίθενται οι προοπτικές υιοθέτησης του ευρώ από τη Σλοβακία το 2009, επισημαίνει το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε υπόμνημά του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επιπλέον, τονίζει ότι η πτώση του πληθωρισμού της σε χαμηλά επίπεδα ναδίρ ενδεχομένως να αποβεί βραχύβια.

Ο δείκτης του πληθωρισμού της Σλοβακίας εμφανίζει σταθερή υποχώρηση σε ετήσια βάση και το Μάιο διαμορφώθηκε στο 1,5%. Προβλέπεται ότι την άνοιξη του 2008, όταν θα εξεταστεί η αίτηση της χώρας για την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα.

Το ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα από τα καθορισμένα για την ένταξη στην Ευρωζώνη δεν διασφαλίζει ότι το συγκεκριμένο κριτήριο πληρούται. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υιοθέτηση του ευρώ θα αποβεί δαπανηρή για τους επενδυτές, που διοχετεύουν δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα, στοιχηματίζοντας στο κοινό νόμισμα.

Τέλος, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός φοβάται ότι η πολιτική απόφαση της Ε.Ε. θα εκτρέψει τα σχέδια της χώρας του για το ευρώ, ακόμα κι αν πληροί τα κριτήρια συνολικά. Πέρσι το αντίστοιχο αίτημα της Λιθουανίας απορρίφθηκε, διότι ο πληθωρισμός της ήταν 0,07 της ποσοστιαίας μονάδας υπεράνω του ορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή