Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τώρα τα στοιχήματα για την πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων επανήλθαν στις αγορές. Οι προσδοκίες ότι, τελικώς, η FED θα εξαναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια προς το τέλος του έτους, στήριξαν τη Wall Street και απέτρεψαν τη μεγαλύτερη πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Πάντως, οι αμερικανικές προθεσμιακές αγορές από χτες προεξοφλούν σε ποσοστό 40% ότι εξαιτίας των κινδύνων που εγκυμονεί η κρίση της αγοράς κατοικίας στην επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, θα μειωθούν τα επιτόκια.

Η ανησυχητική εικόνα των στοιχείων της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ συνεχίζεται. Οι πωλήσεις των νεόδμητων κατοικιών σημείωσαν κάθετη πτώση 1,6% τον Μάιο. Πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη καθώς οι Αμερικανοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τους κινδύνους που απορρέουν από την καταρρέουσα ρισκαδόρικη subprime αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση των δύο hedge funds της Bear Stearns.

Η κρίση που δονεί ξανά την subprime αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου των ΗΠΑ με τους χαμηλής φερεγγυότητας δανειολήπτες, φαντάζει ανεξέλεγκτη. Το ενδεχόμενο οι παρενέργειες από την κρίση να μεταδοθούν και στην κύρια αγορά στεγαστικών δανείων της αγοράς κατοικίας και επιδεινώσουν την ευάλωτη κατάσταση, συζητείται έντονα.

Παράλληλα και η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών έχει αρχίσει να παρουσιάζει ρωγμές! Οπως μας λέει το Conference Board, το έγκυρο ιδιωτικό think tank με έδρα τη Νέα Υόρκη, η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών προς την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας τους, έχει αρχίσει να υποχωρεί. Χτες, τα στοιχεία του δείκτη εμπιστοσύνης που καταρτίζει κάθε μήνα το Conference Board με βάση 5.000 αμερικανικά νοικοκυριά, έδειξαν υποχώρηση της εμπιστοσύνης τον μήνα Μάιο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2006. Οι ελπίδες που υπήρχαν μέχρι χτες ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους επειδή οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να κάνουν προσλήψεις, υποχώρησαν! Με βεβαιότητα αναμένεται από τους πάντες ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν, για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση, στα ίδια επίπεδα του 5,25%, αύριο Πέμπτη που ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της FED. Στα επίπεδα αυτά αυξήθηκαν για τελευταία φορά στις 29 Ιουνίου πέρυσι, καθώς στις επόμενες συνεδριάσεις δεν έγινε από τη FED καμία κίνηση.

Ομως, η επόμενη κίνηση της FED άρχισε να γίνεται αντικείμενο έντονου προβληματισμού. H άποψη ότι όλα θα κριθούν με γνώμονα την πορεία του πληθωρισμού είναι αμφιλεγόμενη. Και μπορεί η αμερικανική οικονομία να παρουσιάζει αξιοσημείωτα θετικές εξελίξεις, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ευάλωτη ακόμη. Και η ικανότητα προβλέψεων για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων από τις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Wall Street, φαίνεται ότι έχει στερέψει. Είναι αξιοσημείωτο ότι (σχεδόν) όλες έσπευσαν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για τα αμερικανικά επιτόκια τον περασμένο μήνα. Οι προβλέψεις τους που ήθελαν τα επιτόκια του δολαρίου να μειώνονται στο τέλος του έτους, έχουν ήδη όλες ανατραπεί.

Η Goldman Sachs, ενώ προέβλεπε ότι θα μειωθούν τα αμερικανικά επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, γύρισε προβλέποντας ότι η FED θα κρατήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα του 5,25% τόσο το τρέχον όσο και το επόμενο έτος!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή