Νέα πτώση στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές

Νέα πτώση στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρησαν εκ νέου χθες, για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, οι γενικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Δυτική Ευρώπη, όπου επιμένουν οι φόβοι για την περαιτέρω αύξηση του κόστους του χρήματος παγκοσμίως. Τα προβλήματα εξάλλου, τα οποία διαπιστώνονται με δύο hedge funds στις ΗΠΑ αλλά και οι δηλώσεις του Μπιλ Γκρος, διαχειριστή του μεγαλύτερου στον κόσμο ομολογιακού αμοιβαίου κεφαλαίου, ότι η κρίση στην αμερικανική αγορά των μειωμένης δανειοληπτικής ικανότητας στεγαστικών δανείων «δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο», συνεχίζουν να ανησυχούν το επενδυτικό κοινό. Πόσω μάλλον, που ο κ. Γκρος, επικεφαλής διαχειριστής της Pacific Investment Management Co., αναφέρει στο νέο ενημερωτικό δελτίο του ότι «η πρόσφατη διάσωση των δύο hedge funds της Bear Sterans θυμίζει το προ δεκαετίας περίπου επεισόδιο της Long Term Capital Management», που είχε συγκλονίσει επίσης τις αγορές.

Αξίζει να αναφερθούμε στο κείμενο του κ. Γκρος, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται, μάλλον παραστατικά: «Ντροπή σου κ. Stearns, ή όποιος και αν είσαι εσύ, που τρομάζεις τους επενδυτές και που κατάφερες να μεταθέσεις στη δεύτερη σελίδα της Wall Street Journal το θέμα της εισαγωγής της Blackstone…». Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του Αμερικανού, διακεκριμένου διαχειριστή κεφαλαίων ο οποίος συμπληρώνει πάντως ότι περιμένει από τη Fed «να εκδώσει μέσα στους επόμενους μήνες ένα, κάποιου είδους, ασφαλιστικό συμβόλαιο με τη μορφή των χαμηλότερων επιτοκίων γαι τα fed funds μέσα στο επόμενο εξάμηνο».

Για να επιστρέψουμε όμως στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου αναμένεται αύξηση του κόστους του χρήματος στο ορατό μέλλον, μεγάλες χαμένες της χθεσινής ημέρας ήταν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών και εκείνων των ασφαλιστικών κολοσσών. Οι UBS, Deutsche Bank και HSBC είδαν τη χρηματιστηριακή αξία τους να υποχωρεί αντιστοίχως κατά 1,1%, 1,1% και 0,9%, ενώ οι μετοχές των BNP και Allianz απώλεσαν το 1,3% και 2,3% της αξίας τους.

Ωστόσο, μεγάλη χαμένη της χθεσινής ημέρας ήταν η βρετανική BAE Systems, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία συρρικνώθηκε κατά 7,8%, στις 407,75 πένες, όταν έγινε γνωστό ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκινάει έρευνα αναφορικά με τις συναλλαγές της εταιρείας με τη Σαουδική Αραβία. Αντιθέτως, μεγάλη κερδισμένη ήταν χθες η μετοχή της γαλλικής τεχνικής Εiffage, που ενισχύθηκε κατά 9,3% με αναμενόμενη νέα, αυξημένη πρόταση εξαγοράς της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή