Πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν σε νέα ανατίμηση ρουβλίου

Πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν σε νέα ανατίμηση ρουβλίου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 0,5% ανατιμήθηκε χθες το ρούβλι έναντι ενός «καλαθιού» συναλλαγματικών ισοτιμιών και αναλυτές αναφέρουν ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα ενεργειών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας σε μία προσπάθεια διατήρησης των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία της χώρας εντός των επιθυμητών ορίων. Τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες χθες, το ρούβλι κυμαινόταν στα 29,81 έναντι του καλαθιού των συναλλαγματικών ισοτιμιών, το οποίο χρησιμοποιεί η κεντρική τράπεζα της χώρας για τη χάραξη της πολιτικής της παρεμβάσεων στην αγορά, έναντι 29,91 – 29,93, στα οποία κυμαινόταν λίγο νωρίτερα. Το εν λόγω καλάθι απαρτίζεται σε ποσοστό 55% από δολάρια ΗΠΑ και 0,45% από ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα

Η ανατίμηση δεν σχολιάσθηκε από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, από την οποία ανακοινώθηκε πάντως ότι σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε ανατίμηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα της ονομαστικής αξίας του ρουβλίου συντείνει στην κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας μείωση του ετήσιου πληθωρισμού.

Το ισχυρότερο ρούβλι καθιστά φθηνότερα τα εισαγόμενα στη Ρωσία προϊόντα, αναγκάζοντας και τους εγχώριους παραγωγούς σε συγκράτηση των τιμών των δικών τους προϊόντων, έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικά. Δεδομένου δε ότι η η συγκεκριμένη κεντρική τράπεζα δεν έχει στη διάθεσή της εναλλακτικά μέσα για τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, ειδικότερα δε, δεν διαθέτει μέσα που να άπτονται της πολιτικής των επιτοκίων, το ρούβλι και η διαμόρφωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αποτελούν το μοναδικό, αποτελεσματικό, αντιπληθωριστικό όπλο της.

Η κυβέρνηση

Συνυπολογιζομένης της χθεσινής ανατίμησής του, το ρούβλι έχει ανατιμηθεί σε ποσοστό 1% από τις αρχές του έτους, με μία ακόμη ανάλογη αύξηση της συναλλαγματικής αξίας του να έχει προηγηθεί τον Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση της Μόσχας στοχεύει στη συγκράτηση του ετήσιου πληθωρισμού για το 2007 στο 8% αλλά έως τη 18η Ιουνίου οι τιμές καταναλωτού σημείωναν ήδη άνοδο της τάξεως του 5,1%, με ορατό τον κίνδυνο να ξεπερασθεί το όριο.

Η σιγή ιχθύος που τηρήθηκε χθες από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για το συγκεκριμένο θέμα, θεωρείται αποτέλεσμα των επικρίσεων που είχε δεχθεί στο παρελθόν, ότι προϊδέαζε σχετικώς τις αγορές και δημιουργούσε σχετικές προσδοκίες. Αναλυτές αλλά και πηγές της αγοράς ανέφεραν, πάντως, χθες στη Μόσχα ότι η νέα ανατίμηση ήταν αναμενόμενη και ομαλή, με το μικρό όγκο συναλλαγών την αμέσως προηγούμενη ημέρα στο χρηματιστήριο συναλλάγματος της ρωσικής πρωτεύουσας να αποδεικνύει ότι δεν υπήρξαν διαρροές.

Οι ρυθμοί αύξησης της κυκλοφορίας του χρήματος, που πυροδοτούν πληθωριστικές πιέσεις, ανήλθαν το 2006 στη Ρωσία στο 48,8%, οφειλόμενες στις τιμές ρεκόρ διεθνώς για το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Το πρώτο πεντάμηνο φέτος, οι εν λόγω ρυθμοί αυξήθηκαν στο 60%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή