Επέστρεψαν σε θετική τροχιά οι αγορές

Επέστρεψαν σε θετική τροχιά οι αγορές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσπασε χθες ο επί πέντε συνεδριάσεων κύκλος πτώσης των γενικών χρηματιστηριακών δεικτών στη Δυτική Ευρώπη, με τη Fed να διατηρεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της δανεισμού στο 5,25%, ενώ αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας αναφέροντο στην υποχώρηση των πιέσεων του δομικού πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Στα τηλεγραφήματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων υπήρχαν χθες ειδικές αναφορές εξάλλου στη διάθεση των μετοχών του ΟΤΕ από την κυβέρνηση της Αθήνας και επισημάνσεις για την υψηλή ζήτηση που εκδηλώθηκε για αυτές. Στις μεγάλες κερδισμένες της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγεται και η τιμή της μετοχής της γερμανικής PostBank του γερμανικού Ταμιευτηρίου – μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά της από την Commerzbank. Η τιμή της μετοχής της Deutsche PostBank ενισχύθηκε χθες κατά 4% παρά το γεγονός ότι η μητρική της, η Deutsche Ρost, τα γερμανικά ταχυδρομεία, αρνήθηκε ότι σκοπεύει να διαθέσει το πλειοψηφικό πακέτο της μετοχών.

Ράλι τιμών εκδηλώθηκε εξάλλου χθες στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, με μεγάλες κερδισμένες τις τιμές των μετάλλων ενώ άνοδο σημείωσε και η τιμή του αργού. Ετσι, οι εταιρείες εξόρυξης πρώτων υλών, των οποίων οι τιμές των μετοχών δέχθηκαν πλήγμα το τελευταίο διάστημα, είδαν χθες τη χρηματιστηριακή αξία τους να ενισχύεται. Ανάμεσά τους, οι BHP Billiton, Rio Tinto και Antofagasta, των οποίων οι τιμές των μετοχών ενισχύθηκαν χθες κατά 3,1%, 2,5% και 1,9% αντιστοίχως. Ανοδο της τάξεως του 2% σημείωσε χθες και η τιμή της μετοχής της ΒΡ, ενώ εκείνη της Royal Dutch Shell ενισχύθηκε κατά 2,5% μετά και από την αναβάθμιση της τιμής στόχου της από τη Morgan Stanley σε ποσοστό 14%, ήτοι στις 2.300 πένες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Citigroup, οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη κυμαίνονται σε επίπεδα λόγου της τιμής τους προς τα ανά μετοχή αναμενόμενα κέρδη τους στο 15πλάσιο, έναντι του 17πλασίου κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ και την Ασία. Αναλυτές συνδυάζουν αυτό το γεγονός με την καλή αναπτυξιακή προοπτική της Ευρωζώνης φέτος, σε ποσοστό 2,6% έναντι 2,7% το 2006, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ράλι τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές έχει ακόμη μέλλον.

Ανοδο 2,8% σημείωσε χθες και η τιμή της μετοχής της Nestle, στα 461,5 ελβετικά φράγκα, μετά από αναβάθμιση από τη Deutsche Bank στην κατηγορία «αγορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή