Ευρωζώνη: η επιτάχυνση κυκλοφορίας χρήματος «μυρίζει» αυξήσεις επιτοκίων

Ευρωζώνη: η επιτάχυνση κυκλοφορίας χρήματος «μυρίζει» αυξήσεις επιτοκίων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απροσδόκητη επιτάχυνση σημείωσαν τον Μάιο οι ρυθμοί αύξησης της κυκλοφορίας του χρήματος στην Ευρωζώνη, ενώ υψηλός διατηρήθηκε και ο ιδιωτικός δανεισμός. Οι δύο αυτοί παράγοντες προοιωνίζονται τη νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού του ευρώ τον Σεπτέμβριο και ίσως μία ακόμη πριν από το τέλος του χρόνου. Τα μεικτά εξάλλου στοιχεία για τον πληθωρισμό από διάφορες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και η μεγάλη μείωση της ανεργίας στη Γερμανία, που ανακοινώθηκαν χθες, αναμένεται επίσης να δώσουν σήμα συναγερμού στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπου επικρατεί ανησυχία για την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, οι ρυθμοί αύξησης της κυκλοφορίας του χρήματος στην Ευρωζώνη, βάσει του δείκτη Μ3 που αναφέρεται στο ευρέως και άμεσα διαθέσιμο ρευστό, επιταχύνθηκαν τον Μάιο στο ετήσιο ποσοστό του 10,7%, αγγίζοντας οριακά το 10,9% του Μαρτίου, που αντιπροσωπεύει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών. Οι ρυθμοί αύξησης της Μ3 επιταχύνθηκαν μάλιστα τον περασμένο μήνα παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε επίσης ταχύτερα από το προβλεπόμενο ποσοστό, αν και οι ρυθμοί διεύρυνσης του εν λόγω δανεισμού διατηρήθηκαν σταθεροί, στο 10,3%. Ειδικότερα, ο δανεισμός των νοικοκυριών μειώθηκε, αυξήθηκαν όμως τον Μάιο τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις.

Οπως ανέφερε χθες στο αυστριακό Κοινοβούλιο το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάους Λίμπσερ, απαιτείται μεγάλη ετοιμότητα για την πρόληψη των πληθωριστικών κινδύνων. Οικονομολόγοι αναφέρουν από την πλευρά τους ότι όλα προοιωνίζονται την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της δανεισμού την επόμενη εβδομάδα, μετά οκτώ αυξήσεις τους στο διάστημα των τελευταίων 18 μηνών. Ωστόσο, η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού του ευρώ θα κυμαίνεται από το φθινόπωρο στο 4,25%, αυξημένο κατά ακόμη ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας… Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανή η αύξηση του εν λόγω επιτοκίου έως και στο 4,5% μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο και οι εκτιμήσεις αναφέρονται στη διατήρησή του για δέκατο κατά σειρά μήνα στο 1,9%, ήτοι κάτω από το όριο του 2% που έχει θέσει ως ανώτατο επιθυμητό η ΕΚΤ. Πάντως, οι ρυθμοί αύξησης των στεγαστικών δανείων περιορίσθηκαν τον Μάιο στο 8,6% ετησίως από 9,4% τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, τα εν λόγω στοιχεία δεν χαρακτηρίστηκαν από ίδιες τάσεις σε κάθε περίπτωση. Σε ορισμένα γερμανικά κρατίδια οι πληθωριστικές πιέσεις εντάθηκαν τον Ιούνιο, ενώ σε άλλα διατηρήθηκαν αμετάβλητες. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε, επίσης, τον ίδιο μήνα τόσο στην Ιταλία όσο και την Ισπανία, στην τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία, αντιστοίχως, στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή