Απορρίφθηκε η προσφυγή της φαρμακοβιομηχανίας Novartis από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, μια εξέλιξη που εκτιμάται από τους Ιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΙΧΣ) πως θα ενισχύσει την παραγωγή των «οικονομικών φαρμάκων», ήτοι των αντίγραφων φαρμάκων που δύναται να αξιοποιηθούν ευρύτερα και να αγοραστούν φθηνότερα μετά τη λήξη της πατέντας τους. Χαρακτηρίζοντας την Ινδία ως το «φαρμακείο των αναπτυσσόμενων χωρών», η φιλανθρωπική οργάνωση ΙΧΣ τονίζει πως μια απόφαση υπέρ της Νοvartis θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή οικονομικών αντίγραφων φαρμάκων.
Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία υποστήριζε ότι η ινδική νομοθεσία περί ευρεσιτεχνίας του 2005 δεν συμπορεύονταν με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και αντιτiθονταν στις συνταγματικές διατάξεις της χώρας. Σύμφωνα με την εν λόγω νομοθεσία, οι πατέντες χορηγούνται μόνο σε περιπτώσεις που έχουν υπάρξει ουσιαστικές καινοτομίες, γεγονός που αποτρέπει την ανανέωσή τους σε «τροποποιήσεις μορίων φαρμάκων που έχουν ήδη εφευρεθεί». Η προσφυγή της Novartis στις δικαστικές αρχές της πόλης Τσενάι φέρνει στην επιφάνεια το επίμαχο θέμα της φαρμακευτικής περίθαλψης στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες καλούνται να καταπολεμήσουν μαζικές ασθένειες όπως είναι το ΑΙDS.
«Περίπου το ένα τέταρτο των φαρμάκων που αγοράζουμε προέρχονται από την Ινδία και αποτελούν πολύ σημαντική πτυχή των προγραμμάτων μας για την αντιμετώπιση του AIDS, στο πλαίσιο των οποίων περιθάλπουμε περίπου 80.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 30 χώρες», είχε δηλώσει ο Δρ. Ούνι Καρουνακάρα, διοικητικό στέλεχος των ΙΧΣ, σε συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα προ πέντε μηνών στο Νέο Δελχί.